Kanadsko selo u koje su Vikinzi stigli prije Kolumba

b92
Foto: printskrin

Na samom sjeveru Njufaundlenda u Kanadi nalazi se selo za koje se smatra da su ga naselili Vikinzi još 1021. godine - Lansi Medouz.

 

Prema istraživanju koje je nedavno i objavljeno u magazinu Nature, a preneo ga je CNN, Vikinzi su "prestigli" Kolumba i postali prvi ljudi koji su prešli Atlantik do Amerike.

Stabla posječena metalnim oštricama, kakve starosedilačko stanovništvo nije poznavalo jedan su od tragova koje su Vikinzi ostavili za sobom. Sjevernoevropski moreplovci i ratnici imali su izvanredne vještine gradnje brodova, ali nedostajalo im je sirovine pa su krenuli u potragu za alternativnim izvorima, smatraju istoričari.

Lansi Medouz mogao bi da bude legendarni Vinland, ovjekovečen u vikinškim sagama kao mjesto koje se koristilo za obnavljanje zaliha hrane prije kretanje na ekspedicije prema zapadu, ili pak povratka na istok, natrag na Grenland. Neki stručnjaci vjeruju da su Vikinzi stigli čak do Sjeverne Amerike i Velikih jezera, iako su dokazi o tome na nivou nagađanja.

Koliko su se Vikinzi zadržali u Lansi Medouz nije poznato, ali se smatra da se radi o nekoliko godina, najviše deceniju. Pretpostavlja se kako je otprilike stotinjak Vikinga za sobom ostavilo građevine koje nalikuju nordijskim zgradama na Grenlandu i Islandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana