Kadiz - grad plaža

Jelena Bjelica
Kadiz - grad plaža

Kadiz, jedan od najstarijih evropskih gradova, poznat je po prekrasnim plažama, veličanstvenoj katedrali i jednom od najvećih svjetskih karnevala. Danas je Kadiz jedno od najljepših španskih obalskih mjesta, grad u kojem istoriju možete osjetiti na svakom koraku.

ONO ŠTO JE POMALO neuobičajeno jeste to što je tamošnja luka i dalje veoma prometna i značajna, ali atmosfera nije nimalo tipična za lučke gradove, u kojima se obično teško kretati. Naprotiv, Kadiz je vrlo ugodno mjesto, gdje sasvim opušteno možete da hodate gradskim ulicama i upijate sve što vam grad nudi - bogato istorijsko jezgro, zlatne pješčane plaže, parkove sa egzotičnim biljem, neosvojive gradske zidine...

Najpoznatija znamenitost u Kadizu je katedrala sa impozantnom zlatnom kupolom. Njena gradnja je započela u “zlatnom dobu” Kadiza, u 18. vijeku, kada se u tadašnju glavnu špansku luku slijevalo bogatstvo iz kolonija.

Najbolji pogled na katedralu pruža se sa obale, ali i ona sama pruža odličnu priliku za uživanje u gradskim vizurama.

NA JEDAN OD DVA tornja, Tore de Poniente može se popeti i uživati u impresivnom pogledu na Kadiz, njegov zaliv i Atlantik.

Među zidinama opasane morske obale i istorijskog jezgra, na zapadnom dijelu grada, nalazi se najljepši gradski park - park Genoves. I on je izgrađen u “zlatno doba” Kadiza, ali je vremenom doživljavao brojne prepravke i nadogradnje. Danas se u njemu nalaze brojne zanimljive biljke, jezerca i fontane, te razni spomenici. Drveće i grmlje često su podšišani tako da čine zanimljive oblike, pa bi mogli čak i da vas nasmiju.

Obavezno treba obići i Plaza de Espana, trg koji se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Kadiza. To je jedan od najznačajnijih gradskih trgova jer se na njemu nalazi veliki spomenik španskom ustavu iz 1812. godine.

KARNEVAL U KADIZU naširoko je poznat i na glasu je kao najveći u Španiji. Službeno traje desetak dana, ali mnogi se vesele i nekoliko dana prije i poslije službenog dijela programa, dok pripreme traju i pola godine ili više.

Plaže u Kadizu i okolini su posebno lijepe i čiste.

U samom istorijskom centru nalazi se pješčana La Caleta, najpoznatija gradska plaža. Smjestila se između dva dvoraca - Santa Katalina i San Sebastijan, a tek nešto dalje nalazi se katedrala. Ipak, omiljena gradska plaža je Viktorija, duga više od dva kilometra, a široka gotovo 200 metara. Uz nju se nalaze i brojni ugostiteljski objekti.

Istorija

Gadir, kako se nekada zvao, sagradili su još Feničani, više od hiljadu godina prije nove ere. Nažalost, iz tadašnjeg vremena ostalo je veoma malo, s tim da se radi o starim iskopinama koje nisu tako dobro očuvane. Kasnije Kadiz pada u ruke Kartažana, da bi ga potom osvojio Rim i dugo držao pod svojom vlašću. Tada Kadiz doživljava svoj pravi procvat, zahvaljujući tome što je bio sjedište rimske kolonije i značajna pomorska luka. Pad Rimskog carstva u petom vijeku označava i postupni pad značaja ovoga grada.

USLUGE                                                             CIJENE

prenoćište                                                         od  80 KM

ručak                                                                    od  15 KM

sok                                                                       od   5 KM

kafa                                                            od   3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana