Jamajka - ostrvo rajskih plaža

Jelena Bjelica
Jamajka - ostrvo rajskih plaža

Prestonica rege muzike, opuštenog života, s najljepšim plažama, tirkiznim morem i spektakularnim zalascima sunca, Jamajka se smatra jednim od najljepših ostrva Kariba.

 Ostrvo sa šest planinskih vijenaca, 120 rijeka, nekoliko vodopada, oko 120 kilometara dugih pješčanih plaža, bujne vegetacije nudi raznovrsne sadržaje i vrstu smještaja za svačiji džep. Od vrhunskih hotelskih kompleksa za svjetski džetset do programa “Upoznajte narod” gdje vam Turistički savez Jamajke obezbjeđuje boravak u lokalnoj porodici sa sličnim interesovanjima kao što su vaša.

Turisti imaju mogućnost da se bave raznim aktivnostima kao što su jahanje, golf, ronjenje, gnjuranje, jedriličarstvo, ribarenje...

Većina ljetovališta je na sjevernoj obali gdje su plaže sa bijelim pijeskom, a vegetacija bujna.

Najpoznatije ljetovalište na Jamajci sa dugim pješčanim plažama je Negril. Plaža u Negrilu, poznata pod imenom Plaža od sedam milja, smatra se jednom od deset najljepših na svijetu. Oko plaže se nalaze ogromne palme i drugo rastinje, praktično prašuma u kojoj su skrivene kuće-hoteli. Na samoj plaži nalaze se kafići koji najčešće nisu ništa drugo nego bar na otvorenom. Voda na plaži je tirkizna, “kao na filmu” i kristalno čista. Ono što Negril čini izuzetnim i sasvim nalik Mediteranu jeste kameniti dio koji se nalazi nekoliko kilometara dalje, s druge strane gradića. Stijene i voda, kuće i restorani na liticama…

Kaže se da nijedan odmor na Jamajci nije kompletan bez posjete spomen-kući pisca Noela Kauarda - jer ima najljepši vidikovac na ostrvu koji je nekada davno bio osmatračnica pirata.

Putovanje tim ostrvom posjetioce povezuje sa prirodom i njenim ljepotama, koje posebno mogu da se vide u vodopadima.

Rege, muzika Jamajčana, rođena je u Kingstonu, odnosno u glavnom gradu. Na kraju uskog poluostrva nalazi se ribarsko mjestašce Port Rojal, koje je do 1692. godine bilo glavno sjedište opasnih gusara. Neobično lijepo oblikovani stalagniti i stalaktiti u Grin Groto pećinama odvući će posjetioce u nestvarni svijet podzemnih ljepota. Na 40 metara ispod zemljine površine nalazi se podzemno jezero u kojem žive slijepe ribice.

Hrana na Jamajci je izuzetna, a restorana ima raznih i za svačiji džep.

Istorija

Kolumbovim iskrcavanjem 1494. Jamajku zauzimaju Španci, a 1655. Englezi. Tokom britanske vladavine postaje najveći svjetski izvoznik šećera, što je postignuto masovnim dovođenjem robovske radne snage iz Afrike. Jamajka je pomalo dobijala nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva a 1958. godine je postala provincija u sklopu Federacije Zapadnih Indija. Punu samostalnost poslije napuštanja Federacije dobija 1962. godine.

Cijene:

Kafa od 2 KM

Sok od 4 KM

Koktel od 6 KM

Brza hrana od 6 KM

Prenoćište od 80 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana