Inzbruk - olimpijski grad

Jelena Bjelica
Inzbruk - olimpijski grad

Inzbruk je sjedište Tirola i najviši alpski grad, smješten na 575 metara nadmorske visine - između planina Nordkete na sjeveru i Pačerkofel i Zerles na jugu. Inzbruk je peti po veličini grad u Austriji, smješten u zapadnom dijelu države, 500 kilometara od Beča.

Poznat je kao jedan od rijetkih velikih gradova u centralnom dijelu Alpa i stoga je jedan od čuvenih alpskih zimskih centara. Dva puta je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, 1964. i 1976. godine.

OBLIŽNjI ALPI IZDIŽU se strmoglavo iznad doline, zatvaraju grad sa juga i sjevera, pa se on razvijao duž doline rijeke In. Danas u Inzbruku živi oko 120.000 stanovnika i po tome je peti po veličini grad u državi.

To je prekrasno mjesto, sa odličnom ponudom za goste i nevjerovatnim stazama i ski-liftom, poznatim obližnjim skijaškim centrima i skijanjem tokom cijele godine na glečeru Stubai.

U austrijskom skijalištu Inzbruk postoji direktan pristup stazama dugim 130 kilometara, sa 57 individualnih pisti i 59 ski-liftova. Sa pistama iznad 2.500 metara, skijanje i snoubording su vam obezbijeđeni tokom cijele sezone. Inzbruk može da dopuni prirodni snijeg na 203 kilometra staza sa 14 snježnih topova, dok 59 ski-liftova može da poveze 3.000 skijaša/snoubordera po času.

OSAM SKIJALIŠTA U OKOLINI Inzbruka, kao i glečer na Stubaiju, otvoreni su 365 dana godišnje. Udaljenost ovih skijališta je od 15 do 45 minuta od centra grada. 
Ski-autobusi non-stop prevoze od svih većih hotela i idu do svih glavnih tačaka skijaških staza.

Ski-pas važi za sve skijaške oblasti i nudi najbolje mogućnosti u Evropi.

Priroda terena varira i uglavnom je za napredne skijaše, iako ima i izazova u tome da probate i šampionske staze. Postoji dosta staza koje su toliko dugačke da završavaju u susjednim selima.

IPAK, U GRADU IMA mnogo toga i pored skijanja. Jedna od najvećih gradskih arhitektonskih atrakcija je "zlatni krov" stare rezidencije u Inzbruku. Priča kaže da je austrijski car Maksimilijan još u 15. vijeku, kako bi fascinirao svoju ženu Bjanku Mariju Sforca, u njenu čast napravio krov od 2.657 zlatnih crepova.

Noćni život se odvija u Starom gradu, sa barovima i kafeima na trgu i u sporednim ulicama. Inzbruk ima i ultramoderni Kazino koji nudi prelijep pogled sa planine.

Aduti grada odavno su poznati avanturistima i ljubiteljima prirode koji dolaze iz cijele Evrope, a u ovom gradu godišnje se smijeni više od dva miliona turista.

Međutim, u Inzbruku nije samo zimi gužva, mnogi vole da provedu i ljeto u Tirolu jer su tu alpski park Karvendel, brdski biciklizam, paraglajding, planinarenje...

Istorija

Inzbruk postoji od 13. vijeka, kada ga je vojvoda Oto fon Andrehs proglasio gradom, ali svoje zlatno doba doživio je u 16. vijeku, kada ga je car Maksimilijan imenovao glavnim gradom Njemačkog carstva. Svojevremeno je i Hanibal sa svojim ratnicima i krdima slonova prošao ovim prostorima. U Inzbruku je živjela i Marija Terezija, kao i mnogi Habzburzi. I Mocart je svoje momačke dane provodio šetajući se njegovim ulicama, kao i veliki Gete.

Usluga                                                                  Cijena

Trodnevni boravak (sa avionskim prevozom)   od   750 KM

Dnevni ski-pas                                                     od     70 KM

Bečka šnicla                                                       od    20 KM

Kafa                                                                       od      3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana