Ima li spasa za Samarićane?

RTS
Ima li spasa za Samarićane?

Samarija - Pet mladih žena iz Rusije i Ukrajine doselilo se prethodnih godina u samarićansko selo na vrhu planine Gerizim, kako bi se udale za lokalne muškarce i tako udahnule svježi život u zajednicu koja je gotovo uništena genetskim bolestima izazvanim činjenicom da su se generacijama u njoj sklapali brakovi između srodnika, prenosi RTS.

Husni Koen, 69-godišnji starješina sela, rekao je da ti brakovi nisu idealni, jer uvijek postoji rizik da novopridošli odluče da odu, ali je dodao da zajednica koja se svela na svega 360 ljudi, zapravo ima malo izbora.

- Ako je ovo jedino rješenje za naš problem, moramo da krenemo ovim putem. Samarićani nemaju dovoljno žena za udaju, tako da ne mogu našim mladićima da kažem da se ne žene i ne zasnivaju porodicu - naveo je Koen.

Koen je, međutim, upozorio da ukoliko se novoustanovljene porodice ne priklone samarićanskoj vjeri i tradiciji, onda je budući opstanak cijele zajednice u opasnosti.

Broj Samarićana je dodatno smanjen odlukom deset žena iz te zajednice da se poslednjih godina udaju van nje, zbog čega su ekskomunicirane.

Danas na jednu Samarićanku dolaze tri muškarca.

Zbog ograničenosti izbora potencijalnih partnera, uobičajeno je za Samarićane da se žene u okviru svojih porodica, ponekad čak i sa prvim rođakama.

Kao rezultat toga, samarićanske bebe se rađaju sa mnogim tjelesnim defektima, imaju genetske bolesti u mnogo većem broju od prosjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana