Idilično ostrvo koje Grci čuvaju od znatiželjnih turista (FOTO)

Agencije
Idilično ostrvo koje Grci čuvaju od znatiželjnih turista (FOTO)

ATINA - Svakog ljeta, dok Grčka prolazi kroz toplotne talase, turisti i lokalno stanovništvo zajedno traže spas od vrućine.

Jedno malo ostrvo pruža utočište, posebno stanovnicima glavnog grada, jer se nalazi na oko sat vremena vožnje trajektom. Za njih je ostrvo Kea uvijek bilo nešto poput oaze koja je pružala osvježenje i mir.

Ostrvo Kea u obliku suze, ili „Džija“ kako ga zovu mještani, u starogrčkoj mitologiji bilo je poznato kao Hidrusa (vodeno ostrvo), zahvaljujući svojim bujnim izvorima koji hrane njegovu bujnu vegetaciju. 

Danas na ostrvu živi 2.500 stanovnika u nizu uspavanih sela i zaseoka, ispresijecanih modernim domovima imućnih Atinjana, koji dolaze da se osvježe u kristalno čistoj vodi.

Kea, često zanemarena zbog popularnijih Kikladskih ostrva poput Mikonosa i Santorinija, krije u sebi jedinstveni šarm i autentičnost koji nisu česti u današnjem turistički preplavljenom svijetu. Ovo ostrvo nudi mirno utočište za one koji žele da istraže tradicionalnu grčku kulturu, istoriju i prirodne ljepote, a da pritom izbjegnu gužve.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana