Hurgada - biser egipatske obale

Jelena Bjelica
Hurgada - biser egipatske obale

Hurgada je biser egipatske obale, a nalazi se na Crvenom moru koje turisti iz mnogo razloga zovu "more sa sedam boja". Prostire se na 50-ak kilometara obale.

Novosagrađeni hoteli, koji svojom ljepotom oduzimaju dah, kombinovani su sa lokalnim načinom života i daju pravu sliku Egipta. Crveno more na kome se nalazi grad je pravi mamac za turiste koji se profesionalno i amaterski bave ronjenjem.

IDEALNA POZICIJA GRADA vam nudi mogućnost raznovrsnih izleta. Među njima su i prevozi brodićem do nekih od nenaseljenih ostrva u blizini.

Na zapadnoj obali Crvenog mora, Hurgada je sve popularnija na listi najpoželjnijih ljetnjih odmarališta.

Budući da je ovaj moderni grad do prije samo nekoliko godina bio ribarsko seoce, manjka mu kulturne baštine i istorijskih spomenika, ali ga spoj zabavnih ekskurzija i all inclusive aranžmana čine mamcem za turiste.

Crveno more je jedno od glavnih razloga tolike posjećenosti Hurgade. Ono je kao stvoreno za ronjenje, koje predstavlja aktivnost broj jedan u ovom gradu. Međutim, zbog velike navale turista u posljednjih nekoliko godina vlada je uvela posebne takse za ronioce, a te takse se poslije koriste kao novčana podrška raznih projekata zaštite životne sredine u ovom mjestu.

U VODAMA TE OBLASTI nalaze se prelijepi grebeni i živopisan morski svijet vidljiv već na deset metara od plaže.

Hurgada je krcata plažama. Javne plaže su manje uređene od luksuznih privatnih, ali za ulazak na privatne plaže moraćete platiti mnogo više nego za javne.

Tamo ćete moći da doživite i "super safari" džipom ili motociklom na četiri točka. To je jedna izuzetno zanimljiva tura, u kojoj ćete imati mogućnost da džipom jurišate pustinjom, obiđete autentično beduinsko selo i uživate u tradicionalnom obroku, a poslije toga slijedi noć pod zvjezdanim nebom pustinje.

Uprkos pretežno muslimanskom stanovništvu i tradiciji pokrivanja 98 odsto ženskog tijela, niko neće biti pretjerano preneražen ili uvrijeđen ako odlučite da budete u toplesu na plaži. To, ipak, važi samo za Hurgadu i Šarm el-Šeik, tako da se takva vrsta slobode ne preporučuje van ovih mjesta.

HURGADA SE MOŽE pohvaliti izuzetno živim noćnim životom. Tu su brojni kafići i klubovi, koji rade do ranih jutarnjih časova.

Najveća atrakcija, smještena u južnom dijelu grada, jeste legendarni dvorac "Hiljadu i jedna noć". Svake večeri ovaj dvorac je, između ostalog, mjesto pozorišne predstave sa temom iz života Egipta iz vremena faraona.

Istorija

Hurgada je osnovana početkom 20. vijeka i ulaganjima egipatskih i stranih investitora postala je vodeće ljetovalište na Crvenom moru. Na svjetskoj turističkoj mapi Hurgada je prisutna od 70-ih godina prošlog vijeka kada su njene prelijepe pješčane plaže i božanstvenu floru i faunu mora s hiljadu i jednim koralnim sprudom svijetu promovisali holandski i italijanski surferi, odnosno ronioci. Danas je Hurgada moderan turistički centar sa oko 150 vrhunskih hotela. Turistička zona rasprostire se praktično na dužini od 70 kilometara i obuhvata i turistička naselja El Gunu i Makadi Bej.

USLUGE                                                                                  CIJENE

Desetodnevni boravak sa avioprevozom                 od  700 KM

Safari                                                                               od   40 KM

Vožnja podmornicom                                                     od 100 KM

Ulazak na privatnu plažu                                             od   10 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana