Hrana koju treba izbegavati na putovanju

Agencije
Hrana koju treba izbegavati na putovanju

Za većinu turista najbolji dio putovanja van zemlje je isprobavanje lokalnih, egzotičnih specijaliteta. Međutim, savjet je biti oprezan pogotovo ako se posjećuju zemlje koje ne održavaju zavidan nivo higijene.

Evo nekoliko savjeta kako da se odmor zbog zaražene hrane ne pretvori u potpunu katastrofu.

Voda iz slavine

Zaražena voda jedna je od najčešćih uzroka bolesti širom svijeta. Klice koje izazivaju dijareju i niz drugih bolesti dolaze upravo kroz hranu i vodu zagađenu ljudskim ili životinjskim izmetom.

Savjet je da se unpred raspitate o destinaciji na koju putujete i provjerite kakva je voda iz slavine. Ukoliko je zaražena, pijte flaširanu, a vodu iz slavine izbjegavajte u potpunosti čak i kada perete zube.

Led

Neke bakterije mogu preživbeti i u ledenom obliku pa u zemljama sa lošim kvalitetom vode led koristite samo ako je napraljven od flaširane ili prokuvane vode.

Savbet je da ukoliko niste sigurnu od čega je napravljen led, izbbegavajte ga. Ukoliko vam se pije hladan napitak, uzmite ga iz frižidera.

Hrana za koju postoji mogućnost da je pala na pod

Ljubitelji brze hrane treba da povedu računa prilkom odabira lokala u kome će jesti. Na takvim mbestima najveći je rizik da se posluži hrana koja je pala na pod. Ukoliko vam prodavnica brze hrane izgleda sumljivo po pitanju higijene, najbolje je da je zaobiđete.

Higijena i pranje ruku

U mnogim zemljama svbest o pranju ruku prije dodirivanja hrane još uvijek nije praksa. U restoranu obratite pažnju na poslugu, jer tako na prvi pogled možete procjeniti da li osoblje vodi računa o higijeni. Provjerite i ostale znakove koji idu tome u prilog, sapun u WC-u, čista odjeća i njihovo ponašanje. U svakom slučaju ne zaboravite da i vi operete ruke.

Tražite svjež i topao obrok

Svjež pripremljen obrok nije "prijatelj" bakterija i to ono što je najbolje tražiti u restoranu. Potrebno je da se povede računa da je jelo svježe, a ne samo podgrijano.

Hrana koja stoji na suncu

Kuvana hrana na suncu može da stoji najviše dva sata. Njena vrednost pada brže ukolko je temperatura dosta visoka. Ovo naročito važi za hranu koja je na raznim štandovima i izložena je suncu. Preporuka je da se ovakva hrana izbjegava.

Sirova hrana

Voće i povrće je zdravo, ali ne i u zemljama gdje je voda iz slavine lošija. U tim slučajevima najbolje je izbjegaviti ih. Na mjestima gdje voda nije sigurna držite se pravila - oguliti i kuvati. Izbjegavajte salate i sirovo voće i povrće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana