Hit u Srbiji: Duhovni turizam

Tanjug
Hit u Srbiji: Duhovni turizam

Beograd - Manastiri u Srbiji privlače turiste istorijom, arhitekturom i tajnama.

Manastiri Pomoravlja, Resave i Levča, prije svega Ravanica, Manasija, Kalenić i Jošanica, za koje narodno predanje kaže da su jedan od drugoga udaljeni dan hoda, ovog ljeta su u žiži povećanog interesovanja turista, prije svega zbog istorije i arhitektrure, ali i drugih zanimljivih detalja i tajnih koje vijekovima čuvaju.

Turiste privlači istorija i arhitektura, jedinstven stil u graditeljstvu, a za turiste su najzanimljiviji Manasija kod Despotovca, Ravanica kod Ćuprije, Kalenić kod Rekovca, Miljkov, Zlatenac i manastir Tomić kod Svilajnca, Manastir Sveti Sisoje kod Paraćina, Jošanica kod Jagodine, rekli su Tanjugu u Turističkim agencijama ovog kraja.

Uredni su i čisti i spermni za prijem turista, na čelu većine njih su monahinje koje govore više jezika, prije svega u "Manasiji" i "Ravanici". U većini njih, takođe na srpskom i starnim jezicima, uglavnom engleskom jeziku, su ispisana i pravila ponašanja i odijevanja u svetinjama ali i radno vrijeme za posjete, kažu turistički radnici.

U Turističkim agnecija, raspolažu podatkom da je na obalama Velike Morave, Južne i Zapadne, oko 100 manastira a da je Resava, sa pet manastira u prečniko od oko 20 kilomatra u opštini Svilajnac, "Moravska Sveta Gora".

Najznačajniji su, svakako Ravanica čiji je osnivač i ktitor Sveti knez Lazar, čije se mošti nalaza ispored oltara u manastirskoj crkvi Vaznesenje Gospodnje i Manasija, koji je zadužbina despota Stefana Lazarevića sina cara Lazara.

U crkvi Sveta Trojica Manasije, arheolozi su prije nekoliko godina otkrili grob Stefana Lazarevića, ali ono po čemu je manastirska crkva poznata je živopis na 2.000 kvadratnih metara (sačuvana je polovina živopisa) na kojem su prestvaljni "Sveti ratnici", koji su mjesto našli i u svim enciklopedija.

U tom manastiru je radila i čuvena prepisivačka Resavska škola.

Manasija je opasana debelim, dobro sačuvanim i obnavljanim, zidinama sa 11 kula.

U Jošanici se, po narodnom predanju, u manastiriskoj crkvi Sveti Nikola car Lazar vjenčao sa caricom Milicom.

Miljkov manastir iz 1347. godine, po hrisovulji cara Lazara, Bukovice je bio metoh Ravanice. U ovom manastiru je radila škola opsimenjavana, pa za njega često kažu da je u 18. vijeku bio i centar pismenosti.

U porti manastira je grob jeremonaha Ambrosije Kurganova, osnivača prve srpsko-ruske kinovije.

Kurganov je u ovom manastiru našao utočište sa grupom ruskih monaha, prognanika bjelograjdejaca.

U manastiru Zlatenac, na samoj obali Velike Morave, za turiste je veoma zanimljiva manastirska vodenica.

U okviru svih manastira nalaze se obnovljeni i veoma lijepo uređeni konaci, ekomski objekti a neki imaju i velike ekonomije i pčelinjake.

U Kaleniću gosti mogu peći ili posmatrati kako monahinje peku Levačku manastirku, naravno i popiti.

Manastire vežu i dobri putevi kroz živopisne predjele Pomoravlja i Šumadije, istina sa puno krivina, s obzirom na to da su svi oni (manastiri), zbog teškog vremena u kome se živjelo kada su podignuti u tada skrovitim mjestima, posebnog reljefa i konfiguracije zemljišta, po šumama i uvalama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana