Havana - grad muzike i igre

Jelena Bjelica
Havana - grad muzike i igre

Havana, u kojoj živi više od dva miliona stanovnika, najveći je grad na Karipskom ostrvu i politički, kulturni i privredni centar Kube.

Havana je bogata istorijskim znamenitostima koje govore o mješavinama raznih kultura i uticaja. Osim toga, grad privlači turiste svojom tropskom egzotikom, bogatom kulturom, posebnim koloritom i srdačnošću svojih stanovnika, a zabavi, muzici i igri nema kraja.

NOVI DIO GRADA predstavlja modernu metropolu s trgovima, savremenom arhitekturom, brojnim ekskluzivnim hotelima, egzotičnim klubovima i barovima, a iz godine u godinu privlači sve veći broj turista.

Ipak, razgledanje stare Havane, koja je proglašena svjetskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a, jedinstven je doživljaj. Stari dio grada uglavnom je pješačka zona, a mnoge stare zgrade pretvorene su u muzeje. Nedaleko, uz samu morsku obalu, proteže se dugačko šetalište koje je i noću i danju glavno okupljalište mladih. Stari dio grada, La Habana Vieja, najbolje je očuvan španski kolonijalni kompleks.

VOŽNjA BRODIĆEM DO tvrđave i ceremonija pucanja iz topova, obilasci rezidencija i kolonijalnih kuća, mogu biti zabavan i nezaboravan izlet. S jedne strane zaliva je El Moro, tvrđava koja je štitila grad od napada pirata. Na drugoj strani dominira grandiozna tvrđava El Kabana, koju su Španci gradili 11 godina. Odmah pored nalazi se statua Isusa Hrista koja "udjeljuje blagoslov gradu".

Nažalost, ljepotu panoramskog pogleda, kao aveti prošlosti, napadaju stare građevine porušene u vrijeme revolucije.

STROGI CENTAR PREDSTAVLjAJU ogromni trg Plaza de la Revolucion s isto tako ogromnom statuom Monumento. Oko trga se nalaze sjedište sadašnje kubanske vlade, ministarstva, Nacionalna biblioteka, poslovni i stambeni neboderi na čijim fasadama dominiraju portreti Fidela Kastra i Če Gevare.

Nikako ne propustite da obiđete Castillo de la Real Furza, najstariju kolonijalnu zgradu Amerike, katedrale Sveti Kristobal i Sveti Franjo Asiški, trgove Vieja i San Francisko, Muzej revolucije i Veliko pozorište.

NOĆNI ŽIVOT HAVANE je više nego dobar, a izbor mjesta za izlazak beskonačan. Kubanci se znaju zabavljati i svaka se ulica može pretvoriti u koncert uživo, a u provod se kreće poslije 22 časa. U pravilu se očekuje prikladno oblačenje za izlazak i većina klubova ima zabranu kratkih pantalona, majica ili farmerki.

Havana ima sve, od malih od svijeta sakrivenih intimnih barova i kafića do velikih klubova i kabarea poput "Casa de ka Musica" i "Tropikane" gdje uz džez i salsu možete plesati dugo u noć. Svakako posjetite popularni lokal i restoran "El Floridita".

ZANIMLjIVO JE DA u Havani nijedna cijena nije fiksna. Ako ste dobri u pregovaranju možete da šopingujete po veoma povoljnim uslovima. Obavezno treba kupiti cigarete, Havana klub rum, rukotvorine, CD sa kubanskom muzikom, suvenire, prekrasne kubanske slike, kafu "Kubita" i majicu ili kapu sa likom Če Gevare. Javni prevoz je dobar i jeftin.

Istorija

Grad su osnovali Španci u 16. vijeku. Puno ime grada je San Cristobal de Habana. Dugi niz godina grad je bio glavno uporište za španske osvajače kontinenta. Španski kralj Filip Drugi dodijelio je Havani status grada 1592. Havana je tradicionalno bila poznata kao turistički centar svjetskog glasa, mjesto bogatog kulturno-istorijsko-arhitektonskog nasljeđa i tradicionalne proizvodnje duvanskih proizvoda i alkoholnih pića.

USLUGE                                   CIJENE

Avionska karta                           od 1.500 KM

Prenoćište                               od 30 KM

Brza hrana                                 od 3 KM

Kafa                                                 od 2 KM

Sok                                           od 2 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana