Hamburg - vrata u svijet

Jelena Bjelica
Hamburg - vrata u svijet

Hamburg je sa svojih 1,7 miliona stanovnika drugi najveći grad Njemačke, koji ima ogroman kulturni, istorijski i ekonomski značaj. Hamburg zovu i "vrata u svijet".

Prilikom posjete Hamburgu, na prvi pogled primjećuje se njegova karakteristična arhitektura. Ovaj grad ima čak 2.500 mostova, koji presijecaju mnogobrojne kanale, potoke i rijeke Elbu. Zato više podsjeća na neki holandski ili skandinavski grad.

CENTROM GRADA DOMINIRA zgrada Gradske kuće, izgrađena u periodu između 1886. i 1897, visoka 112 metara. U njenoj impozantnoj unutrašnjosti nalazi se 647 soba, od kojih većinu koriste administrativne i partijske službe. Na njoj se nalazi i grb grada, na kojem se ističe dvorac zatvorenih kapija.

U blizini je mostić, sa kojeg se vide jezero Alster, kanali i centralno gradsko jezgro. Jezero Alster nastalo je građenjem brana na istoimenoj rijeci i to je omiljeno izletište stanovnika Hamburga.

Među važnijim znamenitostima su i crkve, među kojima se ističe crkva Svetog Nikole, koja je u 19. vijeku bila najveća građevina na svijetu.

U HAMBURGU JE I HAFENCITY najveći evropski "grad u gradu", u kojem je 10.000 stanovnika i 15.000 radnika.

Elb-filharmonija je zgrada filharmonije, sa takvom akustikom da možete da sjedite u bilo kojem dijelu sale i da čujete muziku isto kao da sjedite tačno ispred orkestra.

Grad je bogat mnogim parkovima, a jedan od najvećih je Stadtpark - veliki park sa kanalima, malim jezercima i velikim bazenom na otvorenom. U Stadtparku se nalazi najveći planetarijum u Evropi.

Hamburg duguje prosperitet, sadašnji i prošli, svojim dokovima u luci, pa je razgledavanje luke uz plovidbu pored velikih brodova zaista nesvakidašnji doživljaj.

HAMBURG JE POZNAT po nekoliko festivala. Hamburg DOM festival je najpoznatiji zabavni festival koji se održava tri puta godišnje - svaka tri mjeseca po jedan mjesec. Rođendan luke se slavi svake godine na Hamburškoj luci na Elbi, a tom prilikom organizuje se parada brodova. Dane bajkera svake godine posjeti više od 5.000 bajkera iz cijeloga svijeta.

Hamburg slovi kao njemački grad mjuzikla, jer je u njemu smješteno više od 20 pozorišta, među kojima je najpoznatije Ohnsorg. Umjetnička scena Hamburga živi i u brojnim muzejima i galerijama.

U gradu se nalazi više od 90 inostranih konzularnih misija, a on je i medijska metropola Njemačke.

Za mlade koji žele zabavu u diskotekama, noćnim klubovima i restoranima idealan je dio grada Sent Pauli.

Istorija

Prva naseobina na ovom području nastala je u 18. vijeku, da bi sredinom desetog bila poznata pod nazivom Hamaburg. Ime grada potiče od starosaksonske reči "ham", koja označava riječnu obalu. Imperator Fridrih Barbarosa je 1189. Hamburg proglasio slobodnim carskim gradom. Svoju nezavisnost, u većoj ili manjoj mjeri, Hamburg je održao sve do danas. Veliki požar 1842. uništio je cjelokupno urbano jezgro, poslije čega je izgrađeno potpuno novo. Hamburg je 1943. godine bombardovan i uništen gotovo do temelja.

USLUGE                                                                          CIJENE

Noćenje sa doručkom  (hotel sa tri zvjezdice)    od 96 KM

Avionska karta                                                          oko 360 KM

Kafa                                                                                   od 5 KM

Ručak                                                                                 od 40 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana