Hamamet – luksuz i sjaj

Danijela Stokanić
Hamamet – luksuz i sjaj

Hamamet je turistički grad smješten između gradova Susea i Tunisa - glavnog grada istoimene države. To je najpoznatije i najpopularnije odmaralište, slikovit i moderan grad i pravo mjesto za odmor, zabavu i kupovinu, pa ga nazivaju tuniški Sen Trope, odnosno Monako.

Grad se ponosi kilometrima prekrasnih pješčanih plaža koje i na vrhuncu sezone omogućuju romantične doživljaje u intimnim prostorima.

U GRADU ĆETE PRONAĆI raskošnu Medinu - repliku starog grada, šarolike štandove s ručno izrađenom robom, sa začinima i mirođijama, maurske kavane, restorane i bogat izbor noćnog provoda.

Novi dio Hamameta naziva se Džasmin, a udaljen je od starog dijela grada deset kilometara. Idealan je za one koji su željni relaksacije na samoj plaži.

To je zapravo nova turistička i hotelska zona iznikla u posljednjih pet godina, a još je u neprekidnoj izgradnji.

Više od 40.000 ležaja smješteno je u desetinama modernih hotela i apartmanskih kompleksa sa vidnim pečatom mavarsko-arapskog arhitektonskog stila, koji su raspoređeni u dvostrukom nizu duž tri kilometra duge plaže. Smještajni kapaciteti su upotpunjeni bogatim pratećim sadržajima i impresivnom turističkom marinom.

U TUNISKIM TRADICIONALNIM prodavnicama (soukovima) u Hamametu možete kupiti različite suvenire, tradicionalnu tunisku, ali i modernu odjeću, suvenire od maslinovog drveta, keramičke predmete, nakit od srebra i zlata, predmete izrađene od bakra, nargile i slično.

Svjetski poznati su tradicionalni, ručno tkani tepisi iz Kairouana. Krase ih raznoliki motivi koju vuku svoje porijeklo od nomadskih šatora.

Cjenkanje je dio kulture, pa se čak treba “pogađati” i u prodavnicama gdje su istaknute cijene. Prodavnice mješovitom robom su najčešće otvorene tokom cijelog dana, pošte i banke rade do podneva, a kiosci cijeli dan.

Pravu tunisku hranu treba isprobati u malim lokalnim restoranima, u tipičnoj arapskoj atmosferi.

Istorija

U 1. vijeku na mjestu današnjeg Hamameta postojalo je naselje Puput, koje je postalo rimska kolonija jedan vijek kasnije. U 13. vijeku  grad su okruživale zidine, a Medina je izgrađena u 15. vijeku.

Poslije toga grad pada pod špansku, a potom tursku vlast.

U Drugom svjetskom ratu grad je bio jedno od sjedišta generala Ervina Romela.

 

USLUGE                                                    CIJENE

Desetodnevni aranžman                 od 550 KM

Ručak                                                       od 20 KM

Voda (1 l)                                                   1,5 KM

Pivo                                                               3  KM

vino                                                                6  KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana