»Glas Srpske « u Dubni: Nauka odiše sa ulica grada na obali Volge FOTO

Dragana Keleč
»Glas Srpske « u Dubni: Nauka odiše sa ulica grada na obali Volge FOTO

S koje god strane krenete u Dubnu, jedan od najznačajnijih gradova u oblasti moskovske regije, morate preći most. Ušuškan među obalama rijeke Volge i Moskovskog kanala, ovaj gradić svojom ljepotom i naukom parira snazi i bogatstvu ruske prestonice.

Gusta stabla i krošnje drveća, kroz koje povremeno probija  kristalno svjetlucava voda iz korita Volge, prvo je što još na putu za taj grad dočeka i pozdravi sve koji su u njega krenuli.

Tu vrstu dobrodošlice osjetio je i novinar "Glasa Srpske" sa kolegom iz "Nezavisnih novina" zahvaljujući pozivu Ambasade Rusije u BiH i učestvujući u studijskom programu "Nova generacija". Sa predstavnicima medijskih kuća iz cijelog svijeta novinari iz RS dobili su priliku da vide najznačajnije znamenitosti moskovske regije i čisti biser nauke u Rusiji - grad Dubnu.

Lokacija i ime

Grad Dubna smješten je oko 120 kilometara sjeverno od Moskve. Jedan je od dva grada na svijetu po kome hemijski element u Mendeljejevljevom periodnom sistemu nosi ime - dubnijum.

Prostrane ulice sa drvoredima svakim korakom i ćoškom odišu naukom i životom koji je njoj podređen. Međutim, gostoljubivi domaćini i bogati kulturni i sportski sadržaji indirektno šapuću da to mjesto ima još mnogo toga da ponudi.

Hor dječaka anđeoskih glasova, razni sportovi, lokalni muzičari i umjetnici koji svakodnevno kistom oslikavaju život samo su dio te priče, ostavljaju vas bez daha i tjeraju da se zaljubite u Dubnu već na prvi pogled.

Veliki čovjek, velika stolica

Prva i nezaobilazna destinacija svih koje put donese u Dubnu jeste spomenik Vladimiru I. Lenjinu. To je jedan od najvećih spomenika podignutih vođi ruske revolucije i osnivaču SSSR-a. Visok oko 25 metara ponosno stoji na šetalištu kraj rijeke. Na drugoj obali Volge, naspram Lenjinovog spomenika, nekada je stajao spomenik Staljinu, ali sada je ostao samo njegov postament.

U blizini je ogromna i savršeno izrezbarena drvena stolica. Trebalo je, kako kažu mještani, da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, ali je utvrđeno da postoje i veće stolice, samo od drugog materijala sačinjene. Tako joj je "umakao" Ginis, pa je ipak ostala samo najveća stolica od drveta u svijetu.

Pravoslavna crkva

Jedna od najljepših građevina u Dubni je mala bijela pravoslavna crkva. Dok tik uz nju voda zapljuskuje obale i struji hladan vjetar, osjetite neki poseban mir čim kročite kroz kapije njenog dvorišta.

Tu se razgranalo ogromno stablo za koje postoji vjerovanje da, ako nasloniš glavu na njega, možeš čuti žubor vode, a kada dotakneš koru i iskreno, čistog srca zamisliš želju, ta želja će se ostvariti.

Univerzitetski centar

Dubna je i univerzitetski centar. Najbolji profesori, katedre i studiji omogućavaju mladima u tom gradu da na univerzitetu koji je osnovan 1994. godine dobiju najkvalitetnije znanje. Jedini imaju studijski smjer ekonomije i fizike, što je rijedak spoj. Studentima je omogućena praksa u okolnim preduzećima i Međunarodnom centru za nuklearna istraživanja.

Grad inženjera i fizičara

U Dubni se nalazi najveći centar za nuklearna istraživanja u Evropi, a 40 odsto stanovništva bavi se novim tehnologijama i nuklearnom naukom. Najbolji fizičari iz cijelog svijeta dolaze da istražuju u tom institutu, koji posjeduje najmodernije laboratorije i zapošljava više od 4.500 ljudi.

Da je riječ o nevjerovatno uspješno razvijenom gradu, najbolje govori činjenica da ima najnižu stopu kriminala u Rusiji i stopu nezaposlenosti od samo jedan odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana