Gibraltar: Zlatna koka i trn u oku

Agencije
Gibraltar: Zlatna koka i trn u oku

Gibraltar, lokalno još poznat i kao Stijena, predstavlja teritoriju koja pripada Velikoj Britaniji iako se nalazi kilometrima od nje. Gibraltar je smješten na ulasku u Sredozemno more, graniči se sa Španijom, narod govori engleski i španski, ali je lojalan britanskoj kruni.

Gibraltar predstavlja jedinstveno mjesto za sve koji su radoznali i avanturisti. Potrebno je dosta vremena da se istraže sve pećine i prilazi, pogotovo oni koji nisu namjenjeni za turiste!  

Čitava grad država se sastoji iz ogromne Stijene koja datira iz perioda Jure i uskog priobalnog dijela oko stijene. Gibraltar se pruža na manje od 7 kvadratnih kilometara, tako da možete da ga prepješačite i obiđete pješke. Grad predstavlja dom za oko 30.000 ljudi.  

Klima je mediteranska, sa blagim zimama i toplim ljetima. Ono što je vrlo neobično jeste magla koja umije da traje po nekoliko dana.  

Baš kao Njujorku, Gibraltar ima svoj Ist sajd i Vest sajd. Na Ist sajdu (istočnoj obali) smještene su dvije velike plaže, dok je Vest sajd (zapadna obala) naseljena većim dijelom populacije.  

Unutar ogromne stijene, koja se nalazi na samom kraju Pirinejskog poluostrva i čini Gibraltar tako prepoznatljivim, nalazi se splet tunela, koji je od velikog značaja bio i i dalje je za britansku vojsku i obavještajnu službu.  

Ova mala država pruža sve pogodnosti za turiste. Njene glavne industrijske grane jesu trgovina i turizam, što joj omogućuje nevjerovatan geografski položaj. Samim tim to je čini britanskom "zlatnom kokom" i "trnom u oku" za Španiju.  

Pored standardnog obilaska grada, možete da se uputite u pohod na Stijenu i opservatorije koja se nalazi na vrhu. Ukoliko se plašite visine i ne volite da se penjete, druženje sa delfinima  će svakako ispuniti vaš dan. Ono po čemu je još karakterističan Gibraltar jesu majmuni koje možete da pronađete na svakom ćošku. Njihovo glavno prebivalište se nalazi na čuvenoj Stijeni, ali to im ne smeta da prošetaju do grada i uzmu vam hranu ukoliko im ponudite. U svakom slučaju, vodiči upozoravaju da, koliko god djeluju ljupko, majmuni Barberi Masak su vrlo opasni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana