Gent – dragulj Flandrije

Jelena Bjelica
Gent – dragulj Flandrije

Gent je treći grad po veličini u Belgiji, smješten na ušću rijeke Lij u rijeku Šel. Ovaj srednjovjekovni grad na istoku Flandrije, jedna je od najbolje čuvanih turističkih tajni ovog dijela svijeta. Zbog toga što je u sjenci Brisela i Briža, mnogi ga zaobiđu, nesvjesni svega što nudi.

U Gentu se istorija osjeti na svakom koraku, on je pravi  dragulj Flandrije, grad koji je efektno ujedinio srednjovjekovne arhitektonske obrise sa modernim životnim stilom. Smatraju ga jednom od najromantičnijih destinacija u Evropi.

U GENTU IMA MNOGO sačuvanih građevina tradicionalne srednjovjekovne arhitekture.

Posebno su značajne Beguinage, grupa crkava, samostana i ostalih građevina koje je gradio crkveni red Beguines u 13. vijeku, a koje se nalaze na listi Svjetske baštine UNESCO-a.

Toran Belfort,  uz toranj Katedrale te toranj crkve Svetog Nikole, dominira centrom grada. S vrha Belforta se pruža prekrasan pogled na grad.

Uz Belfort je sagrađena sala koja je služila kao centar administrativnog dijela tekstilne industrije. U blizini se nalazi skulptura Mammelokker - prikaz rimske legende o Cimonu, čovjeku koji je bio osuđen na smrt izgladnjivanjem, ali ga je spasila kćerka.

VJEROVATNO NAJUPEČATLjIVIJA znamenitost u Gentu jest Gravensteen, odnosno Grofov dvorac. Flandrijski grofovi gradili su brojne dvorce u mnogim mjestima, ali ovaj je poseban po tome što je kroz vijekove ostao dobro očuvan.

U blizini dvorca je živopisni Patershol, kvart uskih uličica nekada nastanjen uglavnom sirotinjom. Danas je tu većina najpoznatijih restorana u gradu.

Gentska katedrala korijene vuče još iz prve polovine 10. vijeka, kad je tu sagrađena crkvica posvećena Jovanu Krstitelju. Opsežni radovi na novoj crkvi protezali su se kroz 14. i 15. vijek, da bi konačno bila završena 1569. godine. Katedrala je dom mnogim vrhunskim umjetničkim djelima, a najznačajnije i najpoznatije među njima je Gentski oltar iz 15. vijeka, koji se naziva i "Obožavanje mističnog jagnjeta".

Značajni muzeji su Muzej lijepih umjetnosti s djelima Boša i Rubensa, te Gradski muzej savremene umjetnosti.

GENT JE I ZNAČAJAN industrijski centar s velikom industrijskom tradicijom, a u gradu je smješten i poznati univerzitet.

U centru grada, u blizini glavnih znamenitosti nalaze se ulice sa radnjama najpoznatijih modnih brendova.

Osim po  brojnim restoranima, grad je poznat i po velikom broju festivala, kao što su "Gentse Feesten", "I love Techno", "Gent Jazz Jazz Festival", "10 Days Off"… Zanimljivo je to što u Gentu gotovo svaka pivnica služi oko 150 vrsta piva i to svako u svojoj posebno dizajniranoj čaši.

Istorija

Na prostoru Genta postoje arheološki nalazi iz kamenog i željeznog doba, a prostor je bio naseljen i u rimskom periodu. Oko 650. godine je sveti Amand osnovao dva samostana koji su postali jezgro budućeg grada Genta. U sljedećem periodu je na tom prostoru nastalo gradsko naselje koje su u 9. vijeku poharali Vikinzi. Poslije toga je grad brzo rastao, te je do 13. vijeka postao drugi grad po veličini u Evropi, poslije Pariza. Tada je imao oko 65.000 stanovnika. Grad je bio jedan od prvih evropskih industrijskih centara.

CIJENE                                                             USLUGE

Noćenje sa doručkom

(hotel sa 4 zvjezdice)                                        od 120 KM

 

Museum Pass karta                                             40 KM

 

Karta za javni prevoz                                       od 2,4 KM

(autobusi i tramvaji)

Ulaz u Belfort                                                 10 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana