Gdje je na svijetu nebo najmračnije?

BBC
Gdje je na svijetu nebo najmračnije?

Kada pitate prosječnog posjetioca Brekon Bikons nacionalnog parka u Južnom Velsu, šta je najljepše što je tu video, sigurno će pomenuti vrhove Pen i Fen ili Kribin. Mali broj njih bi se sjetio da je njegova najveća vrlina to što je noću tako mračan, da možete nesmetano da posmatrate zvijezde.

Naime, "čistoća" Brekon Bikonovog mraka donijela mu je status "Rezervata tamnog neba" zbog toga što takozvano svjetlosno zagađenje do njega nije stiglo.

Tako ovaj nacionalni park nudi optimalne uslove za posmatranje zvijezda, a samo još pet mjesta na svijetu dobilo je takvu titulu.

"Rezervati tamnog neba su velika stvar za ljubitelje posmatranja zvijezda", kaže Kris Bremli, urednik Sky at Night magazina za BBC.

"Pošto toliko nas živi u gradovima, postajemo sve manje svijesni šta se događa iznad nas. Zato je divno što ljudi mogu da gledaju u nebo na ovakvom mjestu".

Nacionalni park prijavio se za članstvo u Međunarodnoj asocijaciji tamnog neba, kako bi stekao svoj status. Taj proces obuhvata strogo praćenje nivoa svjetlosnog zagađenja i prigušivanje svih spoljnih izvora svjetlosti u blizini.

"Ako svojim očima date 40 minuta da se prilagode na mrak, vaše zijenice će se raširiti i videćete mnogo više", kaže Kris.

Ostali Rezervati mračnog neba su Eksmur, takođe u Velikoj Britaniji, Mont-Megantik u Kvebeku, gdje se u julu i avgustu organizuje i Festival popularne astronomije, Aoraki Makenzi u Novom Zelandu i Namibrend u Namibiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana