Gastarbajtersko selo puno vila

Agencije
Gastarbajtersko selo puno vila

Beograd - Ogromne vile kojih je iz godine u godinu u Draginju sve više, izdvajaju ovo selo u Srbiji u odnosu na sva ostala i sve više podsjeća na elitno naselje.

Kako su prenijeli srpski mediji, od 3.000 mještana sela Draginje, 1.000 su Romi. Polovina njih radi u Beču, tako da u višespratnice koje su sagradili u rodnom mjestu, ulaze samo jednom godišnje.

Takođe, zbog velikog broja gastarbajtera, već 20 godina iz Draginja svakodnevno saobraća autobuska linija prema Beču i Berlinu.

Među onima koji u svoju vilu u Draginju dođu jednom godišnje je i Mihailo Stepanović, koji je radio u Beču pune četiri decenije upravo da bi u rodnom mjestu sagradio kuću. Sa 16 godina otišao je u svijet, a svoju vilu obilazio tek jednom godišnje.

- Stižemo da čistimo, operemo, sve sredimo i onda se žalosno sa suzama vraćamo nazad - rekao je on.

Za 15 dana, koliko godišnje borave u svojoj višespratnici, jedva stignu da obiđu sve sobe.

- Ima puno soba, ne znam ni ja koliko. Stignemo da uđemo u svaku po jednom za petnaestak dana - kaže njegova supruga Slavka Stepanović.

Kada je jedan otišao u Austriju, krenuli su i ostali. Sada pola sela radi u Beču, Minhenu, Berlinu.

Svu zaradu, mještani sela donosili su kući, pa je u Draginju niklo stotinak kuća sa po nekoliko spratova.

- Mi smo ovo sredili da bismo uživali kada dođemo ovde na odmor - ispričao je Milorad Antonić, a njegova supruga Svetlana je dodala da kuću koriste svega jednom godišnje kada dođu na odmor i to samo desetak dana.

Sve kuće krase ukrasni stubovi, figure od keramike i fasadne obloge, a komšije se često ugledaju jedni na druge. Od 3.000 mještana, 1.000 su Romi.

Slava

Svi mještani ovog neobičnog sela, koje sve više privlači pažnju javnosti, slažu se veoma dobro, a cijelo selo slavi Nikoljdan, ispričao je jedan od mještana. Selo se inače nalazi u opštini Koceljeva u Mačvanskom okrugu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana