Fin - ostrvo iz bajki

Mirna Pijetlović
Fin - ostrvo iz bajki

Ostrvo Fin u Danskoj nosi i nadimak "ostrvo bajki", zato što je baš tu rođen slavni pisac Hans Kristijan Andersen, ali ovo mjesto zaista podsjeća na predjele iz bajki i slikovnica.

Nalazi se na manje od dva sata vožnje zapadno od Kopenhagena i do njega se može doći vozom, brodom ili automobilom. Ovo mjesto sve koji ga posjete premješta u neko drugo vrijeme, daleko od modernog načina života. Ako turisti istovremeno odaberu da odsjednu u krčmi "Falsled Kro", dobiće pun bajkoviti ugođaj. Ovdje se služe domaći čajevi od anisa i citrusa, a baštu ukrašavaju božanstveni mirisni ružičnjaci. 
Čak je i doručak koji služe pomalo magičan. Svi koji ovdje doručkuju dobijaju tri majušna pržena prepeličja jaja uz minijaturne, takođe pržene kriške slanine i malu kobasicu. Niko neće ostati praznog stomaka, jer će dobiti i punu korpu svježe pečenog hljeba i netipičnu dansku kafu sa mlijekom. Za kraj stiže kolač od limuna i rikote. Ostrvo Odense je grad od oko 200.000 stanovnika, u kojem je Hans Kristijan Andersen odrastao. U njegovo vrijeme grad je bio siromašna, ruševna varošica, ali dva vijeka kasnije odgovara scenografiji iz piščevih bajki. 

Putovanje se može nastaviti prema obližnjem ostrvcu Aero, koje naseljava oko 6.500 ljudi. Tu se mogu vidjeti kuće i zgrade iz 18. vijeka, predivni vrtovi i za ovo selo karakteristične psi od keramike koji posjetioce pozdravljaju na ulazu u svaku kuću. 

Ni jedna bajka nije bajka bez dvorca. Zato obavezno treba razgledati Valdemars dvorac na Tasinge ostrvu koji datira iz 1639. godine. Druga opcija je ostanak na Finu i "gubljenje" u baštenskom "lavirintu" Egeskovog dvorca, koji podsjeća na one iz "Diznijevih" crtanih filmova. Ovdje se nalazi i predivna kolekcija starih automobila i motora, od kojih je najstariji iz 1899. godine. Osim toga, tu je i jedna od najvećih i najvrednijih kolekcija lutaka na svijetu, osigurana na više od deset miliona dolara. 

Muzeji

Kuća Hansa Kristijana Andersena pretvorena je u muzej koji svaki turista obavezno mora da posjeti, naročito ako na putovanje vodi i dijete. Odense nudi i turu plovidbe rijekom, a za obilazak je privlačan i "Tidens Samling", muzej u kojem je predstavljen danski dekor i odjeća iz svake dekade dvadesetog vijeka. Oni koji nisu nostalgični mogu da posjete "Brandts" muzej umjetnosti i vizuelne kulture.

 

Usluge cijene u KM

Smještaj 200

Hrana 40

Piće 15

Ulaznica za muzej 12

Suvenir 7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana