Fes - kraljevski grad

Jelena Bjelica
Fes - kraljevski grad

Među kraljevskim gradovima Maroka, Fes je najstariji, najočuvaniji i najkompletniji srednjovjekovni grad arapskog svijeta koji uspješno odolijeva glamuru i komercijalizmu.

To je grad koji ćete upoznati svim čulima. Hiljadu zvukova, bezbrojni arhitektonski detalji, mirisi hrane, štavljenje i konzervisanje sirove kože tek su dio ugođaja.

U OVOM JEDINSTVENOM, ORIJENTALNOM gradu, smještenom u brdovitoj unutrašnjosti na sjeveru zemlje, živi oko 946.810 stanovnika. Po veličini Fes zauzima treće mjesto poslije Kazablanke i Rabata.

Grad se sastoji od starog dijela koji obuhvata medinu i novog. To su dva potpuno različita svijeta. Jedan u kojem se kazaljka na časovniku zaustavila negdje u srednjem vijeku, dok je drugi apsolutno moderan. Dok medinom prolaze magarci natovareni robom, a cjenkanje je obavezan način trgovanja, u novom dijelu se voze najskuplji automobili, a cijene su fiksne.

Stari dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a prepoznatljiv je po medini Fes el Bali za koju se vjeruje da je najveća urbana pješačka zona na svijetu. Odmah poslije ulaska u medinu kroz vrata Bab Bou Jeloud osjećaćete se kao da ste se vratili nekoliko vijekova unazad.

ZA RAZLIKU OD VEĆINE MAROKANSKIH gradova, medinom u Fesu ne saobraćaju nikakva vozila, pa čak ni bicikli. Razlog je to što su uske uličice zbog brdovitog terena načičkane stepenicama koje onemogućuju prevoz robe bilo čime osim na magarcima ili u rukama. To znači da nema zagušujućih izduvnih gasova i nema jurnjave raznim vozilima među pješacima.

Više od 9.000 uskih i polumračnih uličica grade nepregledni lavirint koji odiše srednjovjekovnim ugođajem. Restorani, manufakture, prodavnice i džamije nalaze se na svakom ćošku, a izvezeni tepisi, kožne rukotvorine, drvene posude sa začinima i oderane ovce čine najveći dio kulise.

MIRIS HRANE KOJA SE priprema na ulici miješa se sa nepodnošljivim mirisom štavljenja kože. Kožare su potpuno nepromijenjene.

Štavionice kože su najupečatljivija turistička atrakcija. Nekad ih je bilo čak 300 u Fesu, a danas svega nekoliko. Ipak, redovi velikih posuda ispunjenih raznobojnim hemikalijama u kojima ljudi nogama gacaju u procesu obrade kože snažno djeluje na čula.

Zasigurno najfascinantnija građevina stare medine je džamija Karaouidžine u koju stane oko 20.000 vjernika. Jedna je od najstarijih i najposebnijih u Maroku, a u nju smiju da uđu samo muslimani.

Istorija

Vjeruje se da je između 1170. i 1180. godine Fes bio najveći grad na svijetu. Ubrzo je postao naučni i vjerski centar u koji su muslimani i hrišćani iz Evrope dolazili na studiranje. Prestonica Maroka postao je 1649, a dugo vremena bio je glavni trgovački centar Sjeverne Afrike.

Cijene:

Prenoćište od 40 KM

Ručak u restoranu od 20 KM

Suveniri od 3 KM

Kafa od 2 KM

Sok od 6 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana