Etno-selo muzej “Ljubačke doline” od zaborava otrgao više od 6.000 eksponata: Tradicija naš najbolji turistički proizvod FOTO

Miloš Vasiljević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Etno-selo muzej “Ljubačke doline” nastao iz ljubavi prema istoriji i tradiciji od zaborava je otrgao više od 6.000 eksponata koji ušuškani u prirodi banjalučkog sela Ljubačevo privlače sve više domaćih, ali i stranih posjetilaca.

Svojevrsna riznica rukotvorina  udaljena 17 kilometara od centra grada već sedam godina, od kada su vrata muzeja i etno-sela otvorena, turiste ne ostavlja ravnodušnim te ih iznova vraća u ovaj krajolik.

Krčma, višenamjenska sala, crkva brvnara u kojoj uz freske dominira i zmijanjski vez sa zvonikom iz 1939. godine, konačište, dućan, vodenica, apoteka samo su neki su od atraktivnih objekata koje vrijedi posjetiti.

- Riječ je o starom dinarskom selu sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka. Među 40 objekata jesu dvije stalne postavke, dva stalna domaćinstva, deset starih zanatskih radionica i više od 6.000 eksponata - kazao je idejni tvorac etno-muzeja Nedeljko Branković.

Ljubav, upornost ali i novac utkao je Branković u ovo jedinstveno mjesto. Godinama je čuvao i sabirao razne materijale koji imaju sentimentalnu vrijednost za ljude ovog kraja, da bi došao do impozantne brojke eksponata. I na tome ne staje ni danas.

- Etno-selo muzej je u punoj funkciji punih sedam godina, a sakupljač sam starina, umjetnina, antikviteta više od 30 godina. Prije 15 godina došao sam na ideju da tome svemu dodamo i tradicionalnu arhitekturu i zanate i uklopimo u jednu cjelinu. Mi smo obradili južni, brdsko-planinski dio Banjaluke - rekao je Branković i dodao da je neke objekte spasio u posljednji čas.

Daleko od asfalta i gradske buke na mjestu koje vraća u vremena u kojim su živjeli naši preci malo koga ostavlja ravnodušnim. Dominira etnologija, istorija, priroda, numizmatika, arheologija uz predmete koje bi poželio da ima svaki muzej na svijetu.

- Naša tradicija najbolji je turistički proizvod i potencijal. Kod nas su zastupljeni svi njeni oblici, od starih zanata, religije, hrane, materijalne i nematerijalne kulture, a organizujemo i smotre folklora, koncerte i slični događaje. Djeca su nam ciljna grupa broj jedan, oni su prioritet, mi kao društvo nedovoljno idemo u tom pravcu, dok se stranci našom tradicijom oduševljavaju - priča nam Branković i dodaje da su do sada Ljubačke doline posjetili turisti iz 90 zemalja svijeta.

Sezona zvanično počinje 1. aprila, a uz jedinstven ambijent dobra hrana, po receptu naših baka, najbolji su poziv za posjetu.

Domaća hrana

Hrana, ali i pića koje se služe u etno-selu “Ljubačke doline” isključivo je iz domaće proizvodnje, većinom iz Ljubačeva i okolnih sela.

- Ovdje nema koka-kole, viskija, čak ni piva koje nije iz Banjaluke. Specijalitet je teletina ispod sača koja je uz cicvaru i uštipke najtraženiji proizvod. Tu je i 15-16 vrsta domaćih rakija našeg kraja, držimo se provjerenih proizvoda, uz sokove na prirodnoj bazi. Imamo i našu baštu u kojoj proizvodimo samo organske namirnice  - dodao je Nedeljko Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana