El Menčo krupnija riba od El Čapa

Agencije
El Menčo krupnija riba od El Čapa

Sijudad Meksiko - Dok meksičke vlasti slave ponovno hapšenje narko-bosa Hoakina Guzmana, poznatijeg kao El Čapo, stručnjaci upozoravaju da je na slobodi jedna još opasnija "figura" za koju se vjeruje da je organizovala krvavu opsadu u Guadalahari, a riječ je o Nemesiu Ozegueri Servantesu ili El Menčou.

Tokom proteklih nekoliko godina, on se popeo do najvišeg nivoa u narko-kartelu, pa je polako preuzeo snagu koju je nekad imao El Čapo. "Cartel de Jalisco Nueva Generacion" (CJNG), kartel kojim upravlja El Menčo odlučio se da se domogne moći na bilo koji način.

- Danas je potrebna određena sposobnost kako biste se uzdigli u zaraćenom svijetu droge, u kojem se narko-mreže bore na sve brutalnije načine, a El Menčo je trenutno na vrhu svih kriminalaca u Meksiku - izjavio je meksički bezbjednosni analitičar Tristan Rid.

Iako su federalci postigli određene uspjehe posljednjih godina, pogotovo u sagi sa El Čapom, čak i njihove pobjede su imale loše strane, jer se u svakoj od njihovih pobjeda otvorio novi prostor za preuzimanje moći, kojeg bi preuzele nove narko-snage. Manji karteli su se tako počeli boriti za preuzimanje nadmoći, te su pri tom stvorili užas na ulicama Meksika, za koje su se borili.

- Sav taj haos pogodovao je El Menču, koji se polako ali sigurno, prilagodio novonastaloj situaciji. Tako je mijenjao saveznike i prebacivao se s meta na heroin, bez da ga je iko primijetio - kaže Rid.

Iako nije pretjerano poznat javnosti izvan Meksika, El Menčo i njegov CJNG proširili su svoje područje djelovanja od obale do obale, pa su postali najrasprostranjeniji od svih meksičkih "snabdjevača". Kao poslovni čovjek, El Menčo se usredsredio na produbljivanje svog lanca trgovine, te na uništenje suparnika ili bilo koga drugoga ko bi mu mogao stati na put. Kruže glasine da je on bivši policajac, a Ministarstvo finansija SAD, koje mu je zamrzlo imovinu u aprilu prošle godine, tvrdi da je bio u zatvoru u Americi zbog zavjere za distribuciju heroina.

Ubistvima karteli pokušavaju da zastraše lokalne vlasti. El Menčovi ljudi ubili su 15 policajaca, a i na "Jutjubu" se mogu naći užasni snimci mučenja i smaknuća kojima se ponosi CJNG. Jedan video, koji je nedavno uklonjen, prikazivao je oca i njegovog sina koji su bili oblijepljeni s eksplozivom. Prvo su detonirali sina, kako bi tata mogao gledati, a zatim i njega.

El Čapo čita "Don Kihota"

Meksički narko-bos Hoakin El Čapo Guzman već nekoliko dana nalazi se u zatvoru i zbog toga je zapao u depresiju, pišu meksički mediji. Kako bi mu pomogli da se osjeća bolje, ozloglašeni narko-bos je od čuvara dobio da čita "Don Kihota". Policija je odredila i psa koji isprobava njegove obroke prije nego što ih dobije, a danonoćno ga čuvaju i dva elitna stražara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana