Dvorci koji su osiromašili kralja

Cvija Mrkonjić
Dvorci koji su osiromašili kralja

Turisti iz cijelog svijeta hrle da vide dvorce bavarskog kralja Ludviga Drugog, čija gradnja je opustošila kraljevu riznicu, ali to je bilo vrijeme kada su zanatlije i narod Bavarske dobro živjeli.

 Jedan od četiri prekrasna dvorca izgradio je kraljev otac. Vrijeme gradnje dvoraca bilo je vrijeme posvećeno umjetnosti.

Zanimljivo je da su u svim dvorcima slike i skulpture francuskih kraljeva čije dvorce je kopirao. Nema ni jedne slike Ludviga Drugog, niti bavarskih motiva.

Dvorac Herenkimze rezervisan je samo za muškarce, a nalazi se na istoimenom ostrvu u jezeru Kimze, koje zovu i "bavarsko more". Dvorac se nalazi južno od Minhena, a građen je po uzoru na Versaj. Unutrašnjost je napravljena od zlata sa mnoštvom tapiserija, slika, rezbarija i porcelana na kojima se radilo mjesecima. Impresivna dvorana sa ogledalima i svijećnjacima oduzima dah, a ispred dvorca se nalaze parkovi, jezero i fontane.

Dvorac Linderhof je manji dvorac smješten u dolini ispod Alpa, okružen parkovima i brežuljcima. Unutrašnjošću dominira rokoko stil sa mnogo pozlate. Pažnju privlači pećina sa unutrašnjošću napravljenom od stalagmita i stalaktita od žbuke, a u sredini se nalazi jezero i pozornica gdje su izvođene Vagnerove opere.

Dvorac Hohenšvangau je dvorac u kojem je Ludvig proveo djetinjstvo, a obnovio ga je 1832. godine njegov otac Maksimilijan. Građen je u neogotičkom stilu, na ruševinama dvorca iz 12. vijeka. Smješten je na stijeni i imao je odbrambenu ulogu.

Dvorac Nojšvanštajn je najposjećeniji od svih, a njegova kopija izgrađena je i u Diznilendu. Izgrađen je od kamena u kombinaciji raznih stilova sa mnoštvom kula. Nalazi se na vrhu stijene. Prizori ovog dvorca u različitim godišnjim dobima su veličanstvene slike. Unutrašnjost je skromna, jer je u riznici tada već nestalo novca. Nema raskoši i zlata, a neke odaje nisu čak ni završene.

Ludvig Drugi planirao je da gradi još jedan dvorac na stijeni iznad, ali ga je iznenadna smrt 1886. godine preduhitrila.

 

Ludvig Drugi je sa 18 godina postao kralj Bavarske, koja je brzo izgubila nezavisnost i postala dio carstva Vilhema Prvog, kada se Ludvig povukao iz politike i počeo graditi velelepne dvorce. Izbjegavao je žensko društvo i uglavnom se družio sa kompozitorom Vagnerom, uživajući u njegovoj muzici. Idol mu je bio francuski Kralj Sunca Lui 14. Dvadeset godina nakon što je proglašen kraljem Ludvig je pronađen mrtav u jezeru, a njegov život i smrt su do danas ostali velika misterija.

Usluge        Cijene u KM

Kafa           5

Ručak         45

Smještaj    300

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana