Dubrovnik - biser Jadrana

Jelena Bjelica
Dubrovnik - biser Jadrana

Dubrovnik, jadranski biser, grad je koji očarava svojom ljepotom i privlači brojne goste. Smješten je na samom jugu Hrvatske i grad je veoma bogate istorijske i kulturne baštine, kao i očuvane spomeničke arhitekture.

Stara gradska jezgra Dubrovnika i glavna ulica Stradun jedinstvenim spojem prošlosti i sadašnjosti osvajaju brojne posjetioce koji svake godine dolaze da uživaju i budu dio jedinstvene atmosfere ovog grada.

NAJVREDNIJI DIO TE bogate istorijske ostavštine su impozantne Dubrovačke zidine. Zidine okružuju grad u obliku nepravilnog višeugla, s kulom Minčetom na najvišem sjeverozapadnom kopnenom uglu grada i tvrđavom Svetog Ivana s morske, jugoistočne strane.

Zid je na pojedinim mjestima visok i do 22 metra. Zidine su sačuvane u originalnom stanju i otvorene za posjetioce.

Zbog čak 2.600 sunčanih dana godišnje Dubrovnik je omiljena destinacija za sve koji uživaju u blagoj mediteranskoj klimi i obilju sunca tokom cijele godine. Ako tome dodamo bogatu gastronomsku ponudu, mnoštvo kulturnih spomenika i zbivanja, te prirodne ljepote Dubrovnik s razlogom nazivaju "rajem na zemlji".

CENTAR JAVNOG ŽIVOTA u Dubrovniku još od najstarijih vremena je trg Luža. Od njega se prema zapadu pruža glavna arterija unutar zidina, Placa - Stradun. Stradun je glavna gradska ulica i proteže se kroz cijeli stari dio Dubrovnika.

Na trgu Luža nalaze se palata Sponza, Orlandov stub, barokna crkva Svetog Vlaha, Loža zvonara, zgrada Glavne straže, Onofrijeva fontana...

U neposrednoj blizini Dubrovnika nalazi se ostrvo Lokrum koje je sa površinom od 72 hektara jedno od najmanjih ostrva u južnom primorju. Uvršten je u registar svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

PLAŽA NA ŠIREM DUBROVAČKOM području ima veoma mnogo, a odlikuje ih toplo i kristalno čisto more. Razlog je što je ovaj predio Hrvatske orijentisan gotovo isključivo na turizam.

Većina dubrovačkih hotela ima svoje plaže. Zapravo riječ je o javnim plažama na kojima se ujedno kupaju i turisti koji odsjednu u obližnjem hotelu. Sve ove plaže su izuzetno bogate sadržajima. Gotovo svaka plaža ima kafiće i restorane. Najpopularnije dubrovačke plaže su Banje, Lapadske plaže i plaža Kopakabana.

Smještaj u Dubrovniku se sastoji od privatnog smještaja (vile i apartmani) i mnogih ekskluzivnih hotela.

Istorija

Dubrovnik je osnovan u sedmom vijeku, poslije propasti rimskog grada Epidauruma, a ime je dobio po hrastovim šumama koje su u to doba bile nazivane dubrave.

Od 12. vijeka grad dobija svoje prepoznatljive gradske zidine, koje su sačuvane u originalnom stanju, te su jedan od najpoznatijih simbola i turističkih atrakcija Hrvatske. U 15. i 16. vijeku grad je ušao u takozvano "zlatno doba", kada je postao jedan od najvažnijih centara razvoja književnosti.

 

USLUGA                                                  CIJENA

Autobuska karta do Dubrovnika   od 75 KM

Smještaj                                            od 20 KM

Pica                                                   od 10 KM

Kafa                                                    od 2 KM

Sok                                                       od 3 KM

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana