Dubai od siromašne kasabe do Menhetna Bliskog istoka FOTO

Agencije
Dubai od siromašne kasabe do Menhetna Bliskog istoka FOTO

Dubai je širom svijeta poznat kao bliskoistočna prestonica rasipništva. To je emirat u kome vladaju novac i raskoš. Beskonačno visoki oblakoderi koji paraju nebo po veličini mogu samo da se mjere sa njegovim ogromnim tržnim centrima i sa računima u bankama njegovih stanovnika. Poznat kao zabavni park za bogataše, Dubai je mjesto gdje čitave zajednice iseljenika uživaju u prednostima koje pruža poreski raj.

Fotografije koje je objavio Centar za kulturnu saradnju "Šeik Muhamed" snimljene su tokom šezdesetih godina prošlog vijeka i pokazuju kakvu je nevjerovatnu transformaciju emirat doživio za relativno kratko vrijeme.

Dubai je gotovo neprepoznatljiv na slikama koje prikazuju nekadašnje ribarsko naselje, neposredno nakon što su države Persijskog zaliva otkrićem nafte naišle na zlatnu žicu.

Dok je danas poznat po brzim automobilima i luksuznom životu, ne tako davno zemljom su krstarile kamile i ribarski brodići. Dubai je bio malo ribarsko naselje kada ga je 1830. godine zaposeo ogranak plemena Bani Jas iz Oaze Liva.

Oko 1892. strani trgovci su počeli da nadiru u Dubai, nakon što je emirat proglasio da neće uvesti poreze. Kao posljedica toga, broj stanovnika je udvostručen, a industrija bisera počela je da cvjeta.

Sve to je trajalo do 1930, kada su recesija i ekonomska kriza pogodile industriju bisera, uslijed čega su izbili sukobi između članova kraljevske porodice i finansijski problemi.

Sve se promjenilo kada je krajem 60-tih godina otkrivena nafta u Persijskom zalivu, čime je podstaknut ekonomski razvoj. Poslovni ljudi su pohrlili u emirat. Izvoz sirove nafte obezbjedio je priliv dolara u Dubai, a 1973. uvedena je zvanična valuta dirham.

Do 1980. godišnji prihod od izvoza nafte bio je niži nego ikada, zbog čega je emirat morao da pronađe drugi način da zaradi novac. Od sredine osamdesetih preorijentisao se na turizam i osnovana je avio-kompanija "Emirats erlajns".

Dubai je zadržao status poreskog raja, što je privuklo još veći broj iseljenika, a 1999. u njemu je otvoren jedan od najviših hotela na svijetu, nakon čega je definitivno stekao ugled turističke destinacije.

 

 

 

 

 

 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana