Dubai - dragulj na kruni Emirata

Agencije
Dubai - dragulj na kruni Emirata

Smješten između Evrope i Azije, na južnoj obali Arapskog zaliva, Dubai je dragulj na kruni Ujedinjenih Arapskih Emirata, a Abu Dabi je glavni grad. Dubai broji 1,4 miliona stanovnika, od kojih je oko 70 odsto stranaca, većinom iz Azije, ali i istočne i zapadne Evrope, koji imaju svoje firme, poslovna ulaganja ili zaposlene.

Pri samom spomenu Dubaija prve asocijacije su jasne bogatstvo, zlato, turizam, te najskuplji hoteli čiji sami vrhovi dodiruju nebo. Teško je, stoga, zamisliti da je prije manje od jednog vijeka Dubai bio razasuto selo u pustinji gdje su beduinska plemena lutala i mnogi doseljenici se skupljali oko obala zaliva.

Svaki dio grada ima svoj nevjerovatno luksuzan i bogat centar, ulice pune ultramodernih kancelarija, poslovnih zgrada i hotela čija arhitektura ostavlja bez daha, te naravno, šoping-molove u kojima se uglavnom odvija sav socijalni život.

Od zanimljivosti koje svakako vrijedi posjetiti je muzej u "Dubai Museum" u kojem se može naučiti sve o istoriji, nasljeđu i razvoju Dubaija.

Ono što turisti nikako ne smiju propustiti je jedinstven doživljaj pustinjskog safarija, koji uključuje odlazak u pustinju u popodnevnim časovima, ludu adrenalinsku vožnju pustinjskim dinama u džipu, gledanje zalaska sunca, te odlazak u beduinski kamp na arapsku večeru, trbušni ples, jahanje na devama.

Tržni centri u Dubaiju su nevjerovatno luksuzni, sa čistim kožnim sofama, mermernim podovima, prelijepim fontanama i toaletima koji odgovaraju hotelima sa pet zvjezdica. U nekim se čak nalaze vještačke ulice nalik na one živopisne iz doba renesanse, zajedno sa lažnim pariskim svjetiljkama.

Savremeni Dubai su kule vjetrova i raskošni hoteli, fantastični automobili i prijatna dvorišta za lagane razgovore. Dok grad spremno prihvata svoju ulogu trgovačkog centra on se ipak ne odriče svoje arapske tradicije. Gdje god turisti da odu, vidjeće ponešto iz oba svijeta Dubaija.

Plaže su priča za sebe. Mnogo ih je i sve su pješčane. Svi hoteli na plažama su izuzetno visokog kvaliteta i nude sjajnu usluge. Najviše posjetilaca ima između oktobra i aprila jer je vrijeme tada najprijatnije.

Dubai je odavno poznat kao "grad zlata", uprkos činjenici da je većina ovog plemenitog metala uvezena iz Azije i susjednih zemalja. Dubai je oslobođen taksi na zlato, pa je zato raj za njegove ljubitelje. Predstavlja centar trgovine nakitom na Bliskom istoku. Štaviše, ovdje je zlato najjeftinije na svijetu.

Istorija

U prošlosti, ovaj grad živio je od ribolova i lova na školjke. Situacija se drastično promijenila pronalaskom nafte, a cijela ova regija je veoma bogata naftom. Od kada su 1971. godine Dubai i ostalih šest emirata oformili Ujedinjene Arapske Emirate, ova država je u vrhu svjetskih proizvođača. U početku su građevine bile nešto skromnije da bi od 1990. godine počeli da se grade objekti koji bi mogli da se nazovu svjetskim čudima.

Cijene:

Petodnevni boravak         od 1.100 KM

Avionska karta                od  1.000 KM

Sok                                   od       4 KM

Ležaljka i suncobran      od     10 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana