Drezden - grad umjetnosti

Jelena Bjelica
Drezden - grad umjetnosti

Drezden je glavni grad njemačke savezne pokrajine Saske, smješten u dolini rijeke Labe, u podnožju Rudne gore. Značajan je kulturni, privredni i politički centar istočnog dijela Njemačke.

Rijeka Laba kod Drezdena čini dolinu čiji je kulturni pejzaž na listi Svjetske baštine UNESCO-a.

DREZDEN JE POZNAT KAO grad umjetnosti i kulture, a mnogi turisti tvrde da je punoća i raskoš kulturnog blaga tako snažna da posjetiocima jednostavno oduzima dah. Odiše nekom bajkovitom atmosferom, a nazivaju ga i Firenca nad Labom.

Mnogi su kulturni spomenici obnovljeni poslije Drugog svjetskog rata, a najpoznatija građevina je zgrada opere Semperoper koja je među najljepšim na svijetu.

Sačuvan je i drezdenski dvorac iz 15. vijeka koji je bio sjedište saskih vojvoda, knezova i kraljeva. Zvinger je vrhunac barokne umjetnosti, a danas se u njemu nalazi kompleks muzeja i galerija sa biserima umjetnosti. Vrhunac arhitektonske umjetnosti predstavljaju "Vrata krune" na jednom od ulaza u gradske zidine, sa čijih se bedema može uživati u čarobnom pogledu na dvorac i okolinu.

Obavezno treba posjetiti i novu Palatu kulture, sagrađenu u modernom stilu, zanimljivi plavi most preko Labe, građen krajem 19. vijeka i nazvan "Plavo čudo", kao i što ne treba zaboraviti ni veličanstvene drezdenske muzeje, kojih ima za svačiji ukus. Skoro svi su u strogom centru grada.

U gradu se čuva i zlatni kip Avgusta II Jakog iz 1736. godine.

IZ PARKOVA BRUHLŠEN terase, "terase Evrope", pruža se veličanstven pogled na rijeku Labu i na Novi grad na suprotnoj strani, okružen reprezentativnim građevinama poput Akademije umjetnosti i Albertinuma. "Terasa Evrope", zapravo je niz zgrada iznad rijeke, koje u podnožju imaju široko šetalište sa ogradom na kraju, a tu se odvijaju sva važna događanja.

Zid saskih vojvoda je prikaz hiljadugodišnje istorije porodice Vetin, najveći prikaz takve vrste na svijetu, napravljen od približno 25.000 pločica majsenskog porculana, dug 102 i visok deset metara. Svi vladari prikazani su u njihovoj autentičnoj odori, uglavnom na konjima. Zid je naslonjen na Muzej transporta.

MEĐUNARODNI FESTIVALI, uzbudljive pozorišne i plesne produkcije i vrhunski događaji poput Semper operskog bala izvode se tokom cijele godine, tako da se grad može posjetiti u bilo koje doba godine. Kulturu u Drezdenu predstavlja i džez, jer se ovdje održavaju brojni prestižni festivali posvećeni ovoj vrsti muzike.

Jezgro noćnog života u Drezdenu je Nojštadt, gdje se nalaze mnogobrojni barovi, kafići, klubovi…

Filmske noći na obali rijeke Labe, festival Elbhangfest i koncerti u romantičnim parkovima dvorca na Labi, jedinstven su doživljaj.

Istorija

Prva naselja na prostoru grada datiraju iz neolitika. U 12. vijeku su tu Sloveni osnovali grad Dreždani, koji je ubrzo postao najveći grad u okolini, najviše zahvaljujući razvoju rudarstva na Rudnoj gori u okolini grada. U grad se većinom naseljavalo njemačko stanovništvo.

Za vrijeme kneza Fridrika Avgusta početkom 18. vijeka u gradu se razvija umjetnost. U gradu su djelovali brojni poznati umjetnici kao što su Ričard Vagner i Rihard Štraus.

Drezden je pretrpio znatna oštećenja u Sedmogodišnjem ratu 1756 - 1763, a najgori period u istoriji grada bio je Drugi svjetski rat kada je Drezden bio najviše bombardovan grad u Evropi.

 

USLUGE                                                                        CIJENE

Povratna avionska karta                                      oko 570 KM

Noćenje u hotelu                                                        od 40 KM

Panoramsko razgledanje grada                           od 30 maraka

Ručak                                                                             od 25 KM

Piće                                                                              od 3 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana