Dragulj u srcu Bavarske

Cvija Mrkonjić
Dragulj u srcu Bavarske

Prelijepi njemački grad Nirnberg, koji potiče iz 1050. godine, često ostaje u sjenci Minhena, iako je drugi najveći grad u Bavarskoj, a nekada je bio mjesto u kojem su se donosile odluke o brojnim političkim događajima Evrope.

Danas je pravi turistički dragulj, tokom cijele godine posjetioci iz cijelog svijeta dolaze da uživaju u njegovim muzejima koji slave lokalnu kulturu, u odličnoj hrani, pijacama i divnoj arhitekturi.

Glavna pijaca smještena u Starom gradu obiluje šarenim tezgama, a najraskošnije su u sedmicama prije Božića, kada se održava i božićni "Vašar Hrista djeteta" i odraz je tradicije grada. Pod mnoštvom svjetiljki koje osvjetljavaju pijacu, posjetioci razgledaju tradicionalne ručno pravljene ukrase figurice. Svuda se šire opojni mirisi začina, a najviše slatkog hljeba od đumbira koji odlično ide uz čašu vina. Nirnberg je postao i jedna od najpopularnijih šoping destinacija, a ljubitelji antikviteta obično posjećuju Gostenhof četvrt.

Na brdu iznad gradskih ulica smješten je Nirnberški zamak, simbol grada još od srednjeg vijeka, a posjetioci mogu istraživati i njegovu unutrašnjost.

U zemlji poznatoj po slasnim mesnim delicijama, svakako se izdvajaju nirnberške kobasice koje se prave od nemasne svinjetine po tačno određenoj recepturi i proglašene su za kulinarsko nasljeđe Bavarske. Najbolje kobasice služe u "Historische Bratnjurst-Küche Zum Gulden Stern", najstarijem restoranu ovog tipa na svijetu.

Ovaj grad je poznat i po tome što je prvi genije renesanse u Njemačkoj, Albert Direr živio je u njemu u svojoj velikoj kući između 1509. i 1528. godine. U Nirnbergu se nalazi i Njemački nacionalni muzej koji čuva bogato kulturno nasljeđe iz svih zemalja njemačkog govornog područja.

Znamenitosti

U ovom gradu okruženom brdima, osim gradske tvrđave posjetiocima su naročito interesantne i gotička katedrala sv. Lorenca, kao i gotička fontana Lijepi bunar koja se nalazi na glavnom trgu. Nirnberg se nalazi na rijeci Pegnic i povezan je u jednu cjelinu sa obližnjim gradom Firto. Okolina grada izdvaja se po značajnom uzgoju povrća, naročito bijelog luka.  Nirnberg je od Minhena udaljen oko 170 kilometara u pravcu sjevera.

Usluge

Smještaj    90 KM

Pivo              7 KM

Ručak          30 KM

Prevoz          6 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana