Dođite do tačke Å

Huffington Post
Dođite do tačke Å

Najduži naziv grada na svijetu svakako je doveo turiste u Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch u Velsu.

Međutim, šta je sa mjestima sa najkraćim nazivima?

To je svakako norveški gradić Å. Nalazi se na Lofoten ostrvima, koja spadaju u neka od najljepših mjesta na svijetu.

Ovdje se vertikalne granitne litice oblikovane glečerima uzdižu nad Norveškim morem, ali je klima iznenađujuće blaga, zahvaljujući Golfskoj struji.

Turisti ih posjećuju svakog ljeta, kako bi se divili njihovim romantičnim selima i prelijepim planinama, ali da biste posjetili Muzej bakalara, morate putovati do južnog vrha arhipelaga, u selo sa svega 150 stanovnika koje se zove Å.

Iako, veoma kratak, naziv zapravo ima značenje i predstavlja "malu rijeku" na staronordijskom jeziku.

Pošto je zbog kratkog naziva selo postalo veoma popularno, sada postoji barem sedam sela koja se isto zovu.

Zanimljivo je da je 2004. britanski pisac i komičar Pol Peri odlučio da pođe na vrhunsko putovanje biciklom – od tačke A do tačke B, odnosno od Å u Norveškoj do mjesta Bi (Bee) u Nebrasci.

Peri, naravno nije vozio bicikl neprekidno, budući da je putovanje uključivalo prevoz trajektom od Sauthemptona do Njujorka.

Kada je na poslijetku stigao u Nebrasku poslije više od tri mjeseca, taj dan je gradonačelnik Omahe proglasio "Danom od A do B".

Iako neobično, mjesto Å nije jedini toponim na svijetu sa samo jednim slovom. E je reka u Škotskoj, I grad u Kini, Ø ostrvo u Danskoj, a U opština u Mikroneziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana