Dobrodošli u Dizmalend, horor verziju Diznilenda

Agencije
Dobrodošli u Dizmalend, horor verziju Diznilenda

Benksijev tematski park je mračan, smješan i jeziv, baš kao što se i očekivalo od kontroverznog uličnog umjetnika, piše Mashable.

Ko se ove nedjelje zatekao u Velikoj Britaniji, mogao je da vidi prilično čudan prizor. Naime, umjetnik Benksi je stvorio kreaciju inspirisanu Diznilendom, samo što baš i nije riječ o najsrećnijem mjestu na Zemlji.

Dizmalend, koji danas otvara vrata za javnost, 'zabavni' je park pun subverzivne umjetnosti.

Umjetnik je ovaj rad opisao kao "festival umjetnosti, zabave i početnog nivoa anarhizma", stoji u saopštenju za javnost koje je podjeljeno novinarima.

"Ovo je zabavni šou za 99 posto onih koji bi radije bili u ‘Alton Towersu’ (zabavnom parku u Engleskoj)", napisao je umjetnik.

Benksi je naveo da je inspiraciju za djelo dobio na mjestu događaja, napuštenom od početka vijeka, nakon što se u januaru ušunjao unutra kroz rupu u ogradi.

Tvrdi da nije riječ o uličnoj umjetnosti već o 'postmodernoj', tj. umjetnosti s visokim potencijalom kliktanja.

Park, u kojem se, između ostalog, nalazi dvorac Pepeljuge, model sela i bioskop, pun je tradicionalnih sajmovskih atrakcija, samo sa satiričnim obrtom.

Budući da se unutar Dizmalenda nalaze i radovi drugih umjetnika poput Damijena Hirsta, Dženi Holcer i Džimija Kotija, nije ni čudo što je u tri velike galerije u okviru parka otvorena izložba, prikladno nazvana "najboljom kolekcijom savremene umjetnosti ikad okupljenom u primorskom gradiću Severni Somerset".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana