Deset najljepših vikendica na svijetu

Vainity Fair
Deset najljepših vikendica na svijetu

Određen broj ovih skrovitih luksuznih mjesta može biti u potpunosti vaš, barem na kratko vrijeme. Donosimo listu najljepših kuća, brodova... koje možete rentati i bogovski uživati. U mašti jer su cijene ovog smještaja nezamislivo visoke.

Urednici Vainity Fair izdvojili su najbolje privatne 'vikendice' na svijetu. Slijedi popis 10 najboljih:

1. Cuixmala, Meksiko

U vlasništvu porodice Goldšmit, nekretnina pokraj meksičke pacifičke obale može se unajmiti, uključujući i golemu palaču La Loma, sa zanimljivim stepeništem koje vodi do ogromnog bazena na plaži na kojoj Mariači pjevači serenadama zabavljaju goste. (Cijena: od 29.860 dolara na dan)

2. Beluga

Do prošlog ljeta, plovidba na turskoj galiji Anouske Hempel bila je moguća samo uz njen poziv, no brod smješten na Jadranu sad je moguće unajmiti u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Luksuz na brodu se može usporediti s onim koji pruža najbolji luksuzni hotel, poput Blakes hotela u Londonu (u vlasništvu iste osobe) - samo što je ovaj smještaj na vodi. (Cijena: od $53.000 sedmično.)

3. Dvorac Lismore, Irska

U vlasništvu porodice Kavendiš od 1753., dvorac iz bajke ugostio je niz glasovitih gostiju. Fred Astera ga je posjetio kad su njegova sestra Adel i njezin suprug Čarls Kavendiš, živjeli u dvorcu. U avgustu 1947., Džon F. Kenedi je spavao u sobi Queen (njegova sestra Ketlin udala se za nasljednika, Vilijema Kavendiša, koji je umro za vrijeme Drugog svjetskog rata). (Cijena: nepoznata)

4. Talitha

Ljepotica Talitha u Art Deco stilu porinuta je u more 1930. godine. Njene profinjene linije ističu se u moru prepunom sjajnih bijelih brodova. U više od 80 godina, brod je često mijenjao vlasnike i imena. Sve do 1988. kada ga je filantrop Sir Džon Pol Geti II pronašao kako leži u luci u Lisabonu sa slomljenom radilicom motora.

I tako se 1993. pojavila Talitha G, imenovana po Getijevoj drugoj ženi manekenki Talithi Pol. (Cijena: od $361.780 sedmično)

5. Li Galli, Positano, Italija

Octrvo Li Galli u vlasništvu je ruskih plesnih ikona Leonide Masine i Rudolfa Nuredževa. Plesač je redizajnirao kolibu na ostrvu u stilu Mura. Ostrvo se sad može unajmiti. (Cijena: na upit)

6. Point Lookout, Mustique

Mustique, privatno skrovište na Grenadini koju je zamislio Lord Glensoner prije više od 50 godina. Tu se trenutno nalazi 74 vile svih oblika i veličina. No potpuni mir i privatnost nudi se na najsjevernijoj tački otoka Point Lookout. Kuća je okružena plažama, oko kojih neprestano puše lagani povjetarac. (Cijena: od $16,000 sedmično)

7.Tagomago, Ibica

Lijepa vila s pet spavaćih soba i posebnom kućom za osoblje uz ozvučenje Bang & Olufsena samo čeka društvo koje će oživjeti atmosferu 80-ih na Ibici. ( Cijena: od $265.000 sedmično)

8. Banja Duntont, Kolorado, SAD

U 13 kabina može se smjestiti 44 osobe, biblkoteka s ogromnim fondom knjiga, banja i prostor za jogu. Ime Buča Kasidija urezano je u originalnom drvenom baru. Kroz prozor možete ugledati i divlje mačke.

9. Zalapatak, Transilvanija, Rumunija

Kount Kaloki i njen prijatelj princ Čarls godinama su restaurirali nekretninu ukrašavajući je lokalnim antikvitetima. Uokolo, pogled puca na nježan pejzaž. (Cijena: od $4,550 sedmično)

10. Le Grand Banc, Francuska

Što biste učinili da naiđete na napušteno selo u Luberonu? 1960-ih pronalazač  Džeremi Fri, odlučio je obnoviti 13 kućica i stvoriti raj za umjetnike, od Henri Kartier-Bresona do Dejvida Hokneja.

Trenutni vlasnici Mosmo i Fransis Fri iznajmljuju selo u kojem možete pušiti i uvesti kućne ljubimce. ( Cijena: od $14.820 sedmično.)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana