Deset mjesta koja morate vidjeti prije nego što nestanu

tportal.hr
Deset mjesta koja morate vidjeti prije nego što nestanu

Neka od najljepših mjesta na svijetu polako nestaju, a prema mišljenju naučnika, razlog za to su klimatske promene.

Predstavljamo vam deset mesta kojima prijeti opasnost da se promene ili čak iščeznu.

Uskršnje ostrvo

Uskršnje ostrvo poznato po moai skulpturama u posljednje vrijeme je ugrožen. Zašto? Previše gradnje, previše ljudi, previše lošeg ponašanja… Sve to ugrožava ovo senzacionalno mjesto.

Antarktik

Ova veličanstvena prirodna ljepota ugrožena je zbog topljenja leda i snega. Iako je riječ o dugotrajnom procesu, promjene su već vidljive.

Maču Pikču

Ovo prelijepo mjesto žele da vide svi i u tome je problem. Previše turista, ali i potrebna infrastruktura, polako ali sigurno uništavaju ovo veličanstveno mjesto koje je čovječanstvo naslijedilo.

Kilimandžaro

Rijetko koje mjesto na svijetu privlači toliko pažnje kao Kilimandžaro. Taj najviši vrh u Africi ugrožavaju klimatske promjene i topljenje snijega. Iako se to neće dogoditi brzo, jasno je da njegova budućnost nije svjetla.

Veliki koralni greben

Australijski Veliki koralni greben jedna je od najlepših ronilačkih destinacija, ali ugrožava ga rast temperature okeana, zagađenje vode i ribolov. Promjene su, nažalost, već vidljive.

Kulebra

Ovo ostrvce na istočnoj obali Portorika je pravi raj na zemlji pa ne čudi što privlači mnogo turista. Ipak, uz turiste ide i potreban smještaj pa izgradnja ne prestaje. I upravo zbog toga Kulebra je ugrožena.

Mrtvo more

Pretjerano iskorištavanje rijeke Jordan, glavne pritoke Mrtvog mora, traje već decenijama i dovelo je do opadanja nivoa vode u moru za gotovo metar godišnje. Da li će to moći da se zaustavi?

Tadž Mahal

Ovaj najpoznatiji mauzolej na svijetu je omiljena turistička destinacija mnogih. Ipak, masovni turizam ali i zagađivanje okoline i neprofesionalna restauracija mogli bi oštetiti predivni Tadž Mahal.

Venecija

Iako vodeni kanali doprinose romantičnoj atmosferi Venecije, upravo voda ugrožava ovo bajkovito mjesto. Venecija tone već godinama…

Tibet

Za ugroženost Tibeta odgovorna je politika, odnosno kineska vlast. Kinezi ugrožavaju tibetansku tradiciju i kulturu i nepovratno uništavaju neke ljepote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana