Dame za svoj dan biraju dvorce, izlete i šoping

Cvija Mrkonjić
Dame za svoj dan biraju dvorce, izlete i šoping

Banjaluka - Uprkos krizi, zainteresovanost žena u Srpskoj za osmomartovska putovanja je velika, a ove godine najpopularnije destinacije su Beč, Budimpešta, Prag i Venecija, dok pripadnice nježnijeg pola sa nešto tanjim novčanicima biraju Novi Sad, Opatiju i Zlatibor.

Niske plate i teška ekonomska situacija čini se da su bar na trenutak zaboravljeni, što potvrđuju u turističkim agencijama, u kojima ističu da su mnogi aranžmani već rasprodati. U većini agencija kažu da žene uglavnom same sebi uplaćuju putovanja, ali ima i džentlmena koji žele da iznenade svoje "ljepše polovine".

- Dan žena svake godine slavim u drugom gradu. Nekada su nam putovanje organizovali preko sindikata preduzeća, dok sada više nema kolektivnih slavlja. Moje prijateljice i ja smo odlučile da se ne odričemo tradicije, pa štedimo novac za osmomartovska putovanja - rekla je Banjalučanka Slavica Marić, koja će dva dana provesti u Beču.

U banjalučkoj turističkoj agenciji "Sebastijan" ističu da dame već godinama unazad putuju za Dan žena i da su još u decembru pripremili osam destinacija.

- Kao najpopularnije ove godine se pokazalo putovanje koje podrazumijeva boravak u Pragu i Beču. Program traje pet dana, a cijena je 329 KM po osobi. Prevoz i smještaj sa doručkom uračunati su u cijenu, dok putno zdravstveno osiguranje i fakultativne izlete putnici plaćaju samostalno - navode u ovoj agenciji.

Žene su veoma zainteresovane i za obilazak dvoraca u Bavarskoj, a za pet dana ovog zadovoljstva moraju da izdvoje 425 KM.

- U ponudi imamo i putovanja sa jednim noćenjem u Novom Sadu i Opatiji, gdje će, osim obilaska, biti organizovana proslava Osmog marta - ističu u "Sebastijanu".

U agenciji "Sidro turs" u Gradišci potvrđuju da su osmomartovska putovanja postala tradicija i da su ženama mnogo primamljivija od putovanja u drugim periodima.

- Osim za Prag, Beč i Budimpeštu, veliki broj žena želi da otputuje u Veneciju ili Veronu. To su uglavnom aranžmani sa jednim ili dva noćenja za one koji ne mogu obezbijediti više slobodnih dana - kažu u "Sidro tursu".

U dobojskom "Istra tursu" kažu da su uplate već uveliko počele, a pripadnice ljepšeg pola najčešće biraju Beč, Budimpeštu, Prag, te sjevernu Italiju i Istanbul.

- Svi aranžmani su na bazi dva ili tri noćenja sa doručkom, a cijene se kreću od 185 do 595 KM, što zavisi od destinacije - rekli su u ovoj agenciji.

U agenciji "Hepi travel" iz Bijeljine potvrđuju popularnost Beča i sjeverne Italije, a dame se kod njih interesuju i za putovanja u Solun, Soko Banju i na Zlatibor.

- Žene koje ne mogu izdvojiti dva dana za putovanje odlučile su se za šoping ture - kažu u bijeljinskoj agenciji.

Cijena aranžmana

Toskana                                   299

Beč                                          260

Solun                                     249

Prag                                        245

Budimpešta                           185

Venecija                                 185

Zlatibor                                179

Soko Banja                              149

Opatija                                  125

Novi Sad                        99

 

Fakultativni izleti

Karlove Vari                        30

Zamak Karlštajn                   30

Dvorac Šenbrun                   30

Sremski Karlovci                22

Vožnja po Vltavi                  20

Patrijarški dvor i Prva srpska gimnazija     8

 

Šoping ture

Trst                                        79

Pečuj                                       39

Segedin                                   39

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana