Dablin - grad zabave

Vesna Popović
Dablin - grad zabave

Irska je zeleno ostrvo, zemlja "ginisa", starih Kelta, svetog Patrika, te brojnih srednjovjekovnih dvoraca, na čijoj istočnoj obali se smjestio Dablin, glavni grad kojem su ime Dubh Linn dali stari Vikinzi, a znači "crni bazen", iako mu je pravi irski naziv Baile Baile Atha Cliath.

S upoznavanjem Dablina ćete u najvećem broju slučajeva početi iz ulice O'Connell, gdje se nalaze stajališta autobusa koji dovoze turiste sa aerodroma, ali i brojni hosteli i hoteli smješteni u okolnim ulicama.

Uz sjevernu stranu rijeke Liffey, uz koju se grad i nalazi, smješten je i Custom House, odnosno zgrada bivše carine. Tu su i brojni mostovi, od kojih je najpoznatiji Liffey Bridge, u narodu poznatiji kao Ha'penny Bridge, a ime je dobio po cijeni prijašnje mostarine od pola penija, koju je svako plaćao ako je želio da pređe s jedne strane rijeke na drugu.

Na južnoj strani grada je katedrala Svetog Patrika, najveća crkva u Irskoj, nastala još u 12. vijeku, a posvećena je njenom svecu zaštitniku, koji je djetelinom s tri lista objašnjavao simboliku Svetog trojstva, te ju je na taj način i učinio glavnom irskom ikonom. Tu je i katedrala Christ Church, uz Svetog Patrika najstarija dablinska crkva, čija dva dijela zgrade povezuje predivni gotički "most".

Najpoznatije irski univerzitet je Trinity College, a interesantna za turiste je nekadašnja fabrika "Ginis", Dablinski dvorac, s tornjem iz 13. vijeka, te interaktivni muzej Dublinia, u kojem je oživljen srednjovjekovni život grada. Osim toga tu je i Nacionalna galerija s Kavađom, Rembrantom i Pikasom, te Nacionalna biblioteka, čija se čitaonica spominje u Džojsovom djelu "Uliks".

Memorijalna kuća Džejmsa Džojsa nalazi se u samom centru grada i iako kuća stoji na popisu glavnih gradskih obilježja, moguće ju je i iznajmiti za vjenčanje, krštenje, poslovni sastanak ili neku drugu neformalnu zabavu. Kada se spusti veče, obiđite i Temple Bar, najveseliji dio grada, koji je prepun nadaleko poznatih irskih pabova, noćnih klubova i barova. "Oliver St. John Gogarty", "Quay's Bar" i "The Temple Bar" samo su neki od njih, a nakon što probate originalni "ginis" ili "džejmson", čije se fabrike i punionice takođe mogu obići, uživajte u taktovima tradicionalne irske muzike. Pabovi su puni tokom cijele sedmice, bez obzira na to koji je dan, a atmosfera je nešto što se mora doživjeti, jer poslije toga ćete se poželjeti vratiti što je prije moguće, naoružani zelenim šeširom, te puni volje za upoznavanjem, ne samo Dablina, nego i cijelog ostrva.

Suveniri

Najpoznatiji lanac suvenirnica u Dablinu je Carroll's. Ima ih na više mjesta u gradu, ali gotovo u svakoj je konstantna gužva. Većina suvenira, majice, čaše, magneti, privjesci, nakit i slično podijeljena je po nekoj tematici, poput djeteline, keltskog krsta, harfe, "ginisa", "džejmsona" ili sveprisutnih Finniansa - legendarnih irskih čovječuljaka, koji uglavnom prenose neku veselu poruku ili molitvu. Tu su i CD-eovi s tradicionalnom irskom muzikom, zastave, dresovi, te zeleni šeširi, posebno popularni u vrijeme Dana svetog Patrika, kojeg su Irci proslavili protekle sedmice.


Cijene

Ulaz u klubove od 10 KM,

Hoteli od 88 KM

Kafa od 4 KM

Pivo od 10 KM

Javni prevoz od 3,50 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana