Dablin - grad dobre zabave

Sandra Miletić
Dablin - grad dobre zabave

Dablin je glavni i najveći grad Irske. Najvažniji je irski grad još od srednjeg vijeka, a danas je ekonomski, administrativni i kulturni centar cijelog Irskog ostrva.

Prema istraživanju Bi-Bi-Sija iz 2003. na uzorku od 11.200 stanovnika u 112 urbanih i ruralnih područja, Dablin je bio najbolji evropski glavni grad za život, a posjećuju ga uglavnom mladi željni zabave.

DABLIN JE ZANIMLjIV, prije svega, zbog toga što u njemu nema nebodera, odnosno gotovo nema stambene ili poslovne zgrade čija visina nadmašuje tri sprata. Naime, najduži period gradske i stambene izgradnje bio je u kasnom 18. vijeku, kada su u modi bile niske zgrade i široke ulice. Jedan od izuzetaka je velika pivara koja je vlasništvo "Ginisa".

Iz ranijeg perioda ima samo nekoliko sačuvanih građevina. Među njima su dvorac Dablin, čija je izgradnja počela 1204. godine, Hristova crkva, katedrala Svetog Patrika i bolnica Kilmainham.

Jedan od novijih spomenika je "Spomenik svjetlosti" visok više od 120 metara i napravljen od čelika.

Znamenitosti koje svakako treba obići su Mansion House, spomenik Ani Liviji, statua Moli Maloun, trg Mountjou, The Custom House i The Poolberg Towers.

PODRUČJE S NAJVEĆOM koncentracijom pabova, barova i klubova je Temple Bar, dio grada koji je glavno odredište za zabavu. Tu se nalazi više od 20 barova i 70 restorana i kafića, brojni hoteli, hosteli i prodavnice, pa ne treba čuditi da ponekad izgleda poput košnice. Najpoznatiji pabovi su "Oliver St John Gogarty", "The Temple Bar" i "Fitzsimons Bar".

Najstariji pab u Dablinu je "The Brazen Head" koji datira iz čak 1198. godine. Smješten je u blizini Hristove crkve i fabrike "Ginis" i svakako je mjesto koje vrijedi posjetiti. Od klubova se ističu "Club M", "The Bulits" i "Lillies Bordello", mjesto u koje najčešće izlaze slavni i oni koji to žele biti.

ŠOPING U DABLINU uglavnom je koncentrisan oko dvije ulice, Grafton i Henri, a zanimljivo je da se većina prodavnica nalazi unutar nekih od brojnih robnih kuća ili centara.

U Graftonu možete pronaći vjerovatno najpoznatije lokalne brendove, a pri vrhu ulice nalazi se i šoping centar "Stephens Green". U Henri ulici, nalazi se nekoliko šoping centara, a tu možete pronaći najluksuznije robne marke.

Najpoznatiji lanac suvenirnica u Dablinu je "Carroll's". Ima ih na više mjesta u gradu, ali gotovo u svakoj je konstantna gužva.

KAKO JE DABLIN posljednjih nekoliko godina postao sve poželjnije turističko odredište, pogotovo među mladima, ovdje ćete pronaći bogatu ponudu svih vrsta smještaja.

Ipak, ako Dablin namjeravate posjetiti za Dan Svetog Patrika (17. mart), uzmite u obzir da su gotovo sve smještajne jedinice u to vrijeme zauzete i rezervisane mjesecima unaprijed, budući da je to najveći nacionalni praznik kada u Irsku stižu hiljade turista iz svih krajeva svijeta.

Istorija

Prema grčkom astronomu i kartografu Ptolomeju,najranije naseljavanje današnjeg Dablina odvijalo se oko 140. godine i odnosilo se na naselje Eblana Civitas. Sam grad su 841. godine osnovali Vikinzi, koji su tim područjem vladali skoro 200 godina.

Od početka anglosaksonske i normanske vladavine u 12. vijeku Dablin je bio glavni grad raznim geopolitičkim entitetima na irskom ostrvu. Od 17. vijeka grad se proširio nevjerovatnom brzinom.

USLUGE                                                            CIJENE

Hostel                                                                od 14 KM

Hotel                                                                  od 44 KM

Dablin pass card (ulaz za tridesetak znamenitosti)                      od 70 KM

Ulaz u klubove                                                od 10 KM

Ručak                                                                  od 16 KM

Pivo                                                                    od 6 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana