Cirih između istorije i čokolade

Danijela Bajić
Cirih između istorije i čokolade

Cirih, smješten na sjeveru Švajcarske uz obalu Ciriškog jezera, grad je čokolade, a poznat je i po kvalitetnim sirevima, skupim i vrhunskim satovima. Iako nije glavni, Cirih je najveći i najdinamičniji grad u Švajcarskoj, u kojoj sve funkcioniše kao sat. Ovaj grad u podnožju Alpa, sa brojnim znamenitostima, ujedno je i jedan od vodećih svjetskih finansijskih centara.

Godinama važi za najbolje mjesto za život, kao i za najbogatiji i najuređeniji grad, jer je javni prevoz savršeno organizovan, pa vozovi, tramvaji i autobusi stižu tačno prema najavljenom rasporedu. 

Ono što nikako ne treba zaobići u gradu iz snova, pored Ciriškog jezera, jeste Muzej drveća Enea, otvoren 2010. godine i broji 2.000 vrsta drveća, od kojih su neka stara stotinu godina. Muzej je uređen tako da će vas ostaviti bez daha. Stari grad u Cirihu čine crkve, palate, trgovi, fontane i spomenici. Jedna od njih je i crkva Grosminster, glavni gradski orijentir, zahvaljujući kojoj je nemoguće izgubiti se.

Ova romanička crkva nalazi se na obali rijeke Limat, na mjestu gdje se prema legendi srušio konj Karla Velikog pred grobovima svetaca Feliksa i Regule. Kule bliznakinje su prvobitno bile izrađene od drveta, ali su izgorjele u požaru 1781. godine. Sa vrha crkve se pruža nevjerovatan pogled na grad i jezero, a do vrha se stiže stepenicama kojih ukupno ima 187.

Crkva Svetog Petra je poznata po jednoj zanimljivoj činjenici - na njoj se nalazi najveći časovnik u Evropi, prečnika 8,64 metra. 

Na minut od glavne željezničke stanice nalazi se bulevar Banhofštrase, u kojem se nalaze skupe prodavnice poznatih svjetskih modnih kreatora i brendova, zlatare, tržni centri, luksuzni restorani.

Švajcarci godišnje pojedu više čokolade nego bilo koja druga nacija, a ujedno su i njeni najveći izvoznici. Prodavnica sa čokoladama ima svuda, pa nema slađeg suvenira od ručno pravljene mliječne čokolade. U centru Ciriha su smještene prodavnice “Nestle”, “Toblerone” i “Lind”. Niederdof je takođe odlična šoping ulica, ali orijentisana na mlađe potrošače. Istovremeno je prepuna kafića, klubova, hotela, barova, kioska sa turskim kebabom, karipskom hranom itd.

Nije sve u odjeći i noćnom provodu, nešto je i u siru. Najbolji švajcarski sir ćete naći na pijaci Burlikplac, koja je poznata i po organskoj hrani. Cijene svega u Cirihu su barem 20 odsto više u odnosu na većinu evropskih gradova, pa čak je skuplji i od američkog Njujorka, koji se uzima kao glavni reper za poređenje troškova života.

Po dolasku u Cirih, preporučuje se kupovina “Cirih karda” jer se kupovinom ove kartice dobijaju besplatne vožnje gradskim prevozom, ulaz u sve muzeje i popusti na ulaz u pojedine klubove, barove i pozorišta.

Kineski vrt

Veliki pažnju turista privlači i kineski vrt, koji je poklon Cirihu od partnerskog kineskog grada Kunminga 1994. godine. Park je poklonjen u znak zahvalnosti zbog tehničke i naučne podrške snabdijevanju pitkom vodom u Kunmingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana