Cirih - grad bogatih

Jelena Bjelica
Cirih - grad bogatih

Cirih je jedan od najskupljih i najbogatijih gradova u Evropi i ta kombinacija omogućila je njegovim stanovnicima da uživaju u zvanično najboljem kvalitetu života.

To je najveći grad u Švajcarskoj i sa predgrađima i okolnim naseljima ima oko milion stanovnika. Grad je ekonomski i saobraćajni centar države, a na polju bankarstva Cirih je izuzetno važan i na svjetskom nivou.

SAM GRAD SMJEŠTEN JE na donjem kraju Ciriškog jezera, na izvoru rijeke Limat, u dolini između tri brda.

Najveći broj znamenitosti koje privlače turiste smješten je u centru grada pored rijeka Limat i Zil i kod Ciriškog jezera. Rijeka Limat izvire iz jezera i dijeli centar grada na stari i novi dio. S druge strane jezera pogled se zaustavlja na Alpama koje na horizontu zaokružuju pejzaž.

SVE JE NA RELATIVNO maloj distanci, tako da je uži centar grada najbolje obići pješke. Šetalište pored jezera dugo je tri kilometra, proteže se od centra istočnom obalom, i savršeno je za jutarnju ili večernju šetnju. Na pola puta nalazi se poljana koja je po sunčanom danu puna ljudi koji se izležavaju, sunčaju ili prave roštilj.

Stari dio Ciriha veoma je dobro očuvan sa brojnim crkvama, palatama, trgovima, fontanama, spomenicima.

Među njima se ističe crkva Grosminster čija je izgradnja započeta u 9. vijeku, u romanskom stilu. Ovo je jedna od tri glavne crkve u gradu, otvorena oko 1220. godine. Prema legendi, Grosminster je osnovao Karlo Veliki, čiji je konj tu pao na koljena preko grobnice Feliksa i Regula, ciriških svetaca.

CRKVA SVETOG PETRA POZNATA je i pažnju privlači jer se na njenom zvoniku nalazi najveći časovnik u Evropi. Ona je izgrađena u 8. ili 9. vijeku, a "zamijenila" je ranu romaničku crkvu.

Kuća kulture je gradski muzej koja je "vlasnik" bogate kolekcije moderne umjetnosti i jedan je od najznačajnijih muzeja ne samo u Švajcarskoj, nego i u Evropi. Muzej je izgrađen i otvoren 1910. godine

Švajcarski narodni muzej čuva predmete koji reprezentuju kulturno-istorijsku pozadinu Švajcarske. Ovdje se nalaze drevni artefakti, vitraži, kostimi, namještaj, oružja...

CIRIH JE GRAD KOJI izgleda kao prototip savremenog grada u kojem se ujedinjuju istorija i sadašnjost, a to je najviše vidljivo u arhitekturi i uređenim fasadama.

Iako je Cirih, kao uostalom sama Švajcarska, rijetko u turističkoj ponudi, obavezno ga treba vidjeti.

Istorija

Cirih se pridružio Švajcarskoj konfederaciji kao peti član 1351. godine, ali je 1440. godine protjeran iz nje. Ponovo je primljen 1450. godine. U 16. vijeku je postao poznat kao centar reformacije na području njemačkog dijela Švajcarske. 1839. godine grad je počeo rušenje zidina, koje su simbolično najavile širenje i razvoj grada u kasnijim decenijama. Cirih je slučajno bombardovan tokom Drugog svjetskog rata i ovo je jedini veliki događaj u gradskoj istoriji u 20. vijeku.

USLUGE                                                  CIJENE

Prenoćište                                        od 130 KM

Karta za gradski prevoz                 od 4 KM

Pica                                                      od 30 KM

Kafa                                                      od 5 KM

Sendvič                                                od 8 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana