Čikago - grad parkova

Jelena Bjelica
Čikago - grad parkova

Čikago je grad nebodera i velikih parkova. To je treći po veličini grad u Americi, smješten u saveznoj državi Ilinois. Nalazi se na obali jezera Mičigen i zbog vjetrova koji ga karakterišu dobio je nadimak "Vjetroviti grad".

SVE TURISTIČKE ATRAKCIJE koje Čikago ima se nalaze relativno blizu jedna druge. Prijatna šetnja ili kratka vožnja autobusom predstaviće vam i arhitekturu, muzeje i restorane koje Čikago nudi.

Centar Čikaga se zove The Loop ili Petlja, a ime potiče od toga što je oko tog dijela grada izgrađena nadzemna željeznica, pa se može reći da su te ulice na sprat - prizemlje je za automobile, a sprat za vozove, odnosno metro.

SJEVERNO OD PETLjE je bogataški dio Čikaga - Zlatna obala  i Linkolnov park.

Žila kucavica ovog dijela je "fensi" Mičigen avenija. To je šoping zona i vjerovatno i najljepša ulica Čikaga, a pogotovo jedan njen dio koji se zove "Magnifucent Mile". U njoj se nalazi jedna od rijetkih zgrada koja je "preživjela" u zoni velikog požara - Vodeni toranj.

Wills Tower (bivši Sears Tower) je poslije rušenja kula bliznakinja u Njujorku najviša zgrada u Americi - visine 442, a sa antenom 527 metara.  Ova zgrada sa 110 spratova je jedna od najviših na svijetu. Pogled sa visine od 412 metara je predivan.

MILENIJUMSKI PARK predstavlja park budućnosti. Smješten je u srcu grada blizu jezera Mičigen. Čitava "zelena zona"  je ogromna. Ispresijecana je putevima, ali to ne predstavlja prepreku stanovnicima Čikaga da provode vrijeme odmarajući se u parku. Kroz grad protiče i rijeka Čikago, preko koje su izgrađeni mnogobrojni čelični mostovi.

DANAS JE ČIKAGO jedan od najznačajnijih gradova u SAD i sigurno najrazvijeniji ekonomski centar srednjeg zapada. U njemu se nalazi više od 40 muzeja, preko 150 pozorišta i više od 6.000 restorana, sa ponudom iz većine svjetskih kuhinja.

To je veoma živ grad koji sa svojim mnogobrojnim parkovima i kilometrima obale predstavlja pravi raj za sve sportske tipove.

S druge strane, Čikago je i mjesto rođenja džeza i bluza, a posjeta jednom od mnogih klubova je nešto što ljubitelji muzike obavezno treba da urade.

Istorija

Područje danas poznato kao Čikago bilo je nekada selo Indijanaca. Tokom 1795. godine Indijanci su to područje sporazumom prepustili Sjedinjenim Državama u vojne svrhe. Čikago je kao naselje nastao 12. avgusta 1833. i tada je brojao samo 350 stanovnika, a status grada dobio je 4. marta 1837.

Godine 1871. stravičan požar je uništio centar grada. Prilikom velike obnove graditelji su počeli da koriste nezapaljive materijale, što je ne samo spriječilo nove požare već je napravilo revoluciju u graditeljstvu.

Decenije koje su uslijedile donijele su burna dešavanja u ekonomiji, politici i kriminalu.

USLUGE                                                                  CIJENE:

avionska karta                                                  od 1.350 KM

noćenje sa doručkom                                       od    50 KM

piće                                                                     od     5 KM

kafa                                                                     od      3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana