Cervinija - Dragulj u srcu Alpa

Sanja Amidžić
Cervinija - Dragulj u srcu Alpa

Skijalište Cervinija nalazi se na samoj granici Švajcarske i Italije i ima oko 130 staza za skijanje. Ovaj skriveni dragulj Alpa nudi sve vrste staza za skijače, od početničkih, koje od ukupnog prostora za skijanje zauzimaju oko 30 odsto, preko umjerenih, koje preovladavaju na cijelom skijalištu, do naprednih staza, koje su samo za iskusne skijaše.

Skijalište je opremljeno obiljem žičara, bebi liftova i gondola, a u slučaju nedostatka snijega, tu su vodeni topovi za pravljenje vještačkih pahuljica. Vrh skijališta nalazi se na 3.489 metara nadmorske visine, što ga svrstava među najviša skijališta u Alpama. Na samom vrhu je glečer koji omogućava skijanje i tokom ljetnih dana.

Cijena dnevne karte za skijanje je 65 maraka, dok cijena internacionalne karte, sa kojom možeš skijati na švajcarskom dijelu Alpa, iznosi 80 maraka.

U centralnom dijelu Cervinije nalazi se Indijana park, koji se smatra jednim od najboljih parkova u Italiji, dok se na vrhu glečera nalazi ljetni park Graviti, koji je zimi zatvoren.

Smještaj u ovom dijelu Italije je veoma skup, tako da je za noćenje sa doručkom u hotelu sa dvije zvjezdice potrebno izdvojiti 80 maraka, a sa povećanjem broja zvjezdica hotela i cijena se udvostručuje. Hoteli sa četiri i pet zvjezdica opremljeni su brojnim sadržajima, od bazena, saune i teretane do sala za tenis.

Hrana u restoranima na snježnoj ljepotici je odlična, a da biste ručali u jednom od brojnih restorana, potrebno je da izdvojite od 50 do 200 maraka. Ručak je mnogo jeftiniji u samom mjestu nego u kuhinjama u blizini skijališta.

Cervinija je mjesto koje ima kompletnu ponudu za dobar i nezaboravan zimski odmor, tako da, ukoliko ste ljubitelj zime i njenih čari, ovaj dio Alpa je pravi izbor.

Letenje

Zaljubljenici u zimu i njene čari na skijalištu Cervinija imaju mogućnost posmatranja ovog dijela Alpa iz helikoptera po cijeni od 270 maraka.

Jedna vožnja, uz spust niz planinu po želji, upotpuniće odmor, uz nezaboravnu panoramu i nesvakidašnji pogled.

 

Usluge                    Cijene u KM

Smještaj                 od 80 do 300

Kafa                       10

Ručak                       od 50 do 200

Suveniri                 od 10 do 100

Ski-pas                    od 65 do 80

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana