Čarobne jeseni u Japanu

Agencije
Čarobne jeseni u Japanu

Tokio - Običaj posmatranja jesenjeg lišća duboko je utkan u tkivo japanske kulture, pa pored bogatog pjesničkog korpusa na tu temu, postoji i hiljade publikacija kao što su zbirke umjetničkih fotografija i turistički vodiči koji predstavljaju šume, hramove i parkove sa najljepšim listopadnim drvećem, prenose agencije.

Svježe ali sunčano vrijeme, sa puno svijetlih i prozračnih dana, od kojih po neki bude topao kao u rano proljeće, karakteristično je za novembar u središnjem dijelu Japana, zemlji koja se prostire Pacifičkim okeanom u smjeru sjever-jug u dužini od oko 3.500 kilometara.

U jesen, naročito u novembru, parkovi, hramovi i univerzitetski kampusi u japanskim gradovima zablistaju, a obodi planina, brda i doline se upale, te nekoliko nedjelja plamte u svim nijansama žute i crvene boje zahvaljujući bogatom plaštu šarenog jesenjeg lišća.

Tada se stotine hiljade Japanaca zapute u obilazak parkova i hramova, vikend izlete u šume i planine, na putovanja u topla planinska kupatila sa ciljem da uživaju u vatrenoj lepezi jesenjeg lišća i učine nešto dobro za svoje zdravlje.

Običaj da se u prirodu izađe upravo radi posmatranja jesenjeg lišća potiče iz ranog srednjeg vijeka kada su japanski dvorjani išli u planine i brda u okolini tadašnje prestonice Kjoto da bi opjevali ljepotu ali i prolaznost tog lišća, upoređujući ih često sa karakterom ljubavi i ljudskog života uopšte.

Japan je vjerovatno u svijetu jedinstven po tome što se u meteorološkim prognozama pored informacija o temperaturi, vjetru, padavinama ili visini talasa na moru, daju i obavještenja o tome kad i u kojem dijelu zemlje je pocrvenjelo lišće, odnosno, gdje i u kojoj mjeri cvjeta proljećni behar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana