Bukurešt - balkanski Pariz

Danijela Stokanić
Bukurešt - balkanski Pariz

Bukurešt, glavni grad Rumunije, postaje sve interesantnija turistička destinacija, a ujedno nosi i naziv balkanski Pariz i to ponajviše zbog dva velika bulevara koji prolaze kroz grad.

Magnetska privlačnost ovog grada krije se dobrim dijelom u njegovoj bogatoj istoriji. Socrealističke zgrade i muzeji otkrivaju intrigantnu priču o komunističkoj prošlosti ove prestonice. Veliki broj turista Rumuniju posjećuje samo da iskusi nevjerovatan kontrast grada punog relikata komunističke prošlosti, ali i obilježja aktuelnog progresivnog kapitalizma.

Palata Parlamenta je monumentalno zdanje u Bukureštu, koje je obilježilo jednu od najznačajnijih era u rumunskoj istoriji. Palata je danas jedan od simbola Bukurešta i vrlo popularna lokacija za turiste.

Stari centar je dio istorijskog grada koji nije uništen po naređenju Čaušeskua. Ovdje se nalazi nekoliko značajnih objekata iz različitih perioda. Tu su i brojni klubovi, restorani i prodavnice, zbog čega je ovo mjesto na kojem se okupljaju mladi.

Trg revolucije je mjesto na kojem se odigrala čuvena rumunska revolucija 1989. godine. U centru trga se nalazi spomenik u znak sjećanja na poginule za vrijeme revolucije.

Rumunski Ateneum je najprestižnija bukureštanska koncertna dvorana i jedna od najljepših zgrada u gradu. Karakteriše je 40 metara visoka kupola i dorski stubovi, zbog čega podsjeća na drevni hram.

Seoski muzej jedan je od najljepših muzeja na otvorenom, koji se nalazi u Herastrau parku. U muzeju se može vidjeti istorijski život sela, ali i različitosti koje postoje u seoskoj arhitekturi Rumunije.

Muzej nacionalne istorije, smješten u nekadašnju zgradu pošte, predstavlja još jedno obilježje Bukurešta. Najzanimljivija postavka je nesumnjivo izložba nacionalnog blaga, smještena u podrumu zgrade.

Crkva Stavropolos sagrađena je u 18. vijeku i jedna je od najljepših crkava u Bukureštu.

Šoping u Bukureštu je iskustvo koje ne treba propustiti pri posjeti glavnom gradu Rumunije. Tu se nalazi veliki broj šoping centara, supermarketa, marketa na otvorenom, modnih butika i radnji, prodavnica antike, umjetničkih djela i suvenira, molovi i knjižare koje zadovoljavaju širok spektar ukusa i potreba. Na svakom koraku ovog grada se nalaze klubovi, pabovi, barovi, diskoteke i kazina, gdje se za svakoga nađe ponešto.

Istorija

Područje grada Bukurešta bilo je naseljeno još od praistorije. Međutim, kao gradsko naselje Bukurešt se spominje tek krajem srednjeg vijeka, pa stoga spada u najmlađe prestone gradove Evrope. Nestabilnost i česti ratovi na ovom području u sljedećim vijekovima nisu spriječili rast i razvoj grada. Velike i lijepe javne zgrade, koje su projektovale francuske arhitekte, počele su da niču duž ulica sa drvoredima.

Usluge                                                                  Cijene

Aranžman od pet dana  (po osobi)                od 250 KM

Komplet ulaznica za sve objekte, sa uslugom vodiča   60 KM

Prenoćište u hostelu                                       7 KM

Kafa                                                                  2 KM

Piće                                                                   3 KM

Ručak                                                                  5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana