Buenos Ajres - grad tanga

Jelena Bjelica
Buenos Ajres - grad tanga

Najevropskiji od svih gradova južnoameričkog kontinenta, sa svojim širokim bulevarima, velelepnim parkovima, divnim građevinama i raznovrsnim kulturnim i noćnim životom, s pravom je nazvan Parizom Latinske Amerike.

 Iako zauzima ogromno prostranstvo, prestonica Argentine je jedan od rijetkih megalopolisa koji ima moć da šarmira došljake i prvi susret sa njim predstavlja pravi kulturološki šok. Svi kvartovi su inače projektovani pod pravim uglom, pa nema zbunjujućih okuka i ulica i vrlo brzo se stekne osjećaj za orijentaciju. Buenos Ajres (grad dobrog vazduha) je treći po veličini grad Južne Amerike sa oko tri miliona stanovnika u užem jezgru, a više od deset sa okolnim mjestima koja ekonomski gravitiraju ka metropoli i sastoji se od 47 kvartova. Pored snažnih evropskih uticaja, Buenos Ajres je iznjedrio i svoje specifične i autentične forme, na prvom mjestu tango, najkompleksniji muzički i plesački žanr Argentine. Senzualan i strastan, tango izražava emocije Argentinaca, a njegova čudesna i milozvučna forma može se čuti i vidjeti u svakom dijelu Buenos Ajresa. Buenos Ajres i tango su na toliko načina isprepletani da je tango odavno prestao da bude samo ples, tango je životni stil. Sveprisutna tango kultura, od muzeja, restorana, kafea, barova i noćnih klubova, do filmova, literature, medija, suvenira i veoma popularnih takmičenja u plesu koja se održavaju svake godine, okupljajući učesnike iz cijelog svijeta, govore koliko je ovaj ples neraskidiv dio života svakog Argentinca.

U Buenos Ajresu sve počinje i završava se na trgu Plaza de Mayao, političkom i istorijskom centru, u čijem se fokusu nalazi piramida sa uklesanim datumom "25. maj 1810", simbolom argentinske nezavisnosti, dok ženska figura na vrhu personifikuje republiku. Trgom dominira predsjednička palata Kasa Rosada (ružičasta kuća), sa čijih su se balkona masama u prošlosti obraćali mnogi predsjednici. Na samom trgu redaju se Metropoliten katedrala u kojoj je sahranjen najveći argentinski junak, general San Martin, koji je uspio da se izbori za nezavisnost Latinske Amerike. U Buenos Ajresu se nalazi i najšira avenija na svijetu, Avenija 9. jula, koja je široka čak 325 metara.

U srcu metropole nalazi se najveće zeleno prostranstvo Buenos Ajresa - park Tres de Febrero. Njegovan i uređen, pored svih mogućih staza za šetnju i rekreaciju, sadrži nekoliko jezera, japanski vrt sa pagodama, Zen vrt, ružičnjak u andaluzijskom stilu, igralište za golf, čak i pravo šumsko prostranstvo.

Ubraja se među najljepše gradove svijeta s arhitekturom koja kombinuje uticaje Madrida, Pariza i Barselone.

Istorija

Od kraja 19. vijeka do Prvog svjetskog rata Buenos Ajres doživljava svoj najveći razvoj, te postaje multikulturalni grad koji se upoređivao s najznačajnijim svjetskim prijestonicama. U to doba su izgrađene glavne gradske avenije i tada najviše zgrade u Južnoj Americi. Do 1920. Buenos Ajres bio je omiljena destinacija imigranata iz Evrope, posebno iz Španije i Italije, kao i iz argentinskih provincija i susjednih država. Drugi nagli razvoj izgradnje od 1945. do 1980. promijenio je izgled centra i većine grada.

CIJENE:

prenoćište od 60 KM

gradski prevoz 1 KM

kafa od 2 KM

piće od 4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana