Budva - kraljica turizma

Danijela Stokanić
Budva - kraljica turizma

Smještena u centru crnogorskog dijela Jadranske obale, Budva je jedan od najstarijih i najposjećenijih gradova na Jadranu. Primorski grad, poznat po pješčanim plažama i noćnom životu, u čijem se središtu nalaze srednjovjekovne zidine Starog grada, postao je posljednjih godina turistički centar Crnogorskog primorja.

Prema statističkim podacima, ovu primorsku ljepoticu je samo tokom 2010. godine posjetilo 557.000 gostiju sa 3,4 miliona noćenja, što je čini najpopularnijom turističkom destinacijom u Crnoj Gori.

BUDVANSKI STARI GRAD podignut je na ostrvcetu koje je pješčanom prevlakom bilo spojeno sa kopnom i vremenom preraslo u poluostrvo.

Istorijski izvori, pisani spomenici i bogatstvo arheološkog materijala ukazuju na to da ovaj grad predstavlja jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranu, star više od 2.500 godina. Svaki kamen stare Budve je pun istorijskih legendi.

Značajni turistički objekti se nalaze unutar mletačkih zidina iz 15. vijeka. Kamene zidine starog grada kriju uzane uličice, stare kuće, brojne kafiće, prodavnice i restorane.

PODRUČJE OKO GRADA, duž obale, poznato je i kao Budvanska rivijera. Na 12 kilometara možete, na toplom suncu, od 10. maja do 8. novembra uživati oko 182 dana. Budvanska rivijera obuhvata površinu od 122 kilometra kvadratna.

Turistima koji se odluče za ljetovanje na budvanskoj rivijeri na raspolaganju stoje brojne predivne, pjeskovite plaže (osam kupališta ima plavu zastavicu - prestižno međunarodno priznanje za kvalitet i standard usluge i ponude na plaži), čisto i bezbjedno more uz nezaboravan dnevni i noćni provod.

Najčuvenija plaža Budve je Mogren, a jedna od najpopularnijih plaža Slovenska plaža. Naziv Slovenska dali su joj Česi koji su u Budvi ljetovali 1935. godine. A do tada je nosila naziv “Podpolje”.

Pozicija ove plaže je karakteristična s obzirom na to da se pruža bukvalno od Starog grada, odnosno njegove luke do hotela “Park”, takoreći u centru grada.

Pješčanom prevlakom ispod mora je povezana sa ostrvom “Sveti Nikola”. Paralelno sa plažom se pruža čuveno budvansko šetalište.

PLAŽA RIČARDOVA GLAVA nalazi se neposredno ispred samih zidina Starog grada. Karakteristično “strano” ime je dobila po glumcu Ričardu Vidmarku koji je tu snimao film “Dugi brodovi” 1963. godine.

Apartmani, hoteli, restorani, sobe i pansioni sastavni su dio raznolike turističke ponude u Budvi. Turistički sadržaj Budve obogaćuju i tradicionalne manifestacije kulture i zabave. Ovaj grad je poznat i po bogatom noćnom životu - ulice i trgovi žive duboko u noć.

Istorija

Budva je grad s drevnom istorijom i brojnim legendama.

Prema jednoj od legendi, osnivač Budve bio je Kadmo, sin feničanskog kralja Agenona, vladar Tebe, muž Arejeve i Afroditine kćeri Harmonije. U dubokoj starosti supružnici su bili prinuđeni da napuste grad. Na volovskoj zaprezi (otud naziv Butoe - volovi) došli su u zemlju Ilira i zagospodarili njome. Vjeruje se da se Kadmov i Harmonijin grob nalazi u blizini Epidamna, današnjeg Drača.

 

Usluge                                                                 Cijene

Noćenje u hotelu s tri zvjezdice               od 50 KM

Dvije ležaljke i suncobran                       od 20 KM

Kafa                                                                   od 2 KM

Ručak                                                                  od 20 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana