Brno - duša Češke

Jelena Bjelica
Brno - duša Češke

Brno je drugi najveći grad u Češkoj, najveći i istorijski glavni grad Morave, smješten na ušću rijeka Svratke i Svitave. Nalazi na svega oko dva časa vožnje automobilom od tri evropske prestonice, Beča, Bratislave i Praga.

Za Brno kažu da je "grad po mjeri čovjeka" - grad bez žurbe i gužve, idealan za one koji vole piće, istoriju i zabavu. To je grad u kojem se zaista vidi duša Češke, a koji ima iznenađujuće mnogo atrakcija, od habzburških rezidencija, opera, komunističkih koncertnih sala, pa sve do ikona funkcionalističke arhitekture.

ZAMAK ŠPILBERK I Katedrala Svetog Petra i Pavla su najznačajniji istorijski spomenici u gradu. Katedrala je građena tokom četrnaestog i petnaestog vijeka. Njena zvona označavaju podne svakoga dana u 11 časova, što je tradicija ostala od vremena Švedske opsade 1645.

Treba vidjeti i vilu Tugendhat, koja je savršen primjer funkcionalističke arhitekture. Projektovao je arhitekta Mis van der Roe. Sagrađena je kasnih dvadesetih godina 19. vijeka blizu centra Brna, a UNESCO je 2002. proglasio ovaj spomenik arhitekture kulturnom baštinom čovječanstva.

DRUGI POZNATI ARHITEKTA koji je značajno promijenio savremeni izgled Brna je Arnošt Vajzner. Mnoge njegove funkcionalistične zgrade mogu se naći po cijelom gradu.

Na  Kapučinskom trgu nalazi se Kapučinski manastir iz 1651. godine, u čijoj se kripti nalaze mošti i mumije svetih ličnosti, biskupa i aristokrata.

Na zapadnom kraju trga nalazi se Palata Ditrihštajn  iz 1760. godine, iz "zlatnog perioda" grada, u kojoj su smješteni Moravski muzej i etno-selo.

NA OBLIŽNjEM ZELENOM TRGU može se vidjeti Parnasova fontana iz 1695. godine, a u blizini je Biskupski muzej. Pažnju turista plijeni i Stara gradska kuća iz 13. vijeka građena u gotičkom stilu sa sjajnim portalom iz 1511. godine. Iza nje se nalazi punjeni "zmaj", to jest krokodil, koji je simbol grada i za koga legenda tvrdi da je nekada zastrašivao sve one koji su se približavali rijeci Svratki.

Brno obiluje pivnicama u kojima se nude raznorazne vrste piva. Grad je i domaćin velikog vinskog festivala, a jedan od najvećih događaja je "Ignis Brunensis" ili Brnske vatre - takmičenje u vatrometu koje se održava svakog juna i privlači 200.000 gledalaca iz cijelog svijeta.

Brno je i grad mladih i grad tehnologije - u njemu su smješteni brojni fakulteti, tehnološki park, inženjerska kolonija…

Istorija

Prva naselja na mjestu Brna vezuju se za doba praistorije, odnosno za Kelte. Ova oblast naseljena je još od petog vijeka Slovenima. Od 1021. godine ovdje se nalazio zamak vladajuće češke dinastije Pžemislovaca.

Brnu je gradske povlastice dao 1243. godine kralj Češke Vaclav I, a 1805. godine u blizini grada odigrala se bitka kod Austerlica, u kojoj je Napoleonova porazila austrijsko-rusku vojsku.

Industrija i trgovina su se razvile tokom 18. vijeka. Tokom Drugog svjetskog rata Brno je pretrpjelo veliku štetu. Tokom nacističke okupacije mnogi Česi su pogubljeni.

USLUGE                                                             CIJENE

Noćenje u hotelu                                        od 30 KM

Ručak (za četvoro)                                     od 30 KM

Pivo i sok                                                           od 2 KM

Ulazak   u muzeje                                         od 1 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana