Briž - dragulj Evrope

Jelena Bjelica
Briž - dragulj Evrope

Kada bi postojala lista najljepših gradova u Belgiji, Briž bi bio, bez ikakve dileme, na samom vrhu. "Venecija sjevera", kako ga još zovu zbog brojnih kanala kojima je okružen, pravi je dragulj ovog dijela Evrope.

Mnogi Briž smatraju najočuvanijim srednjovjekovnim gradom na svijetu, sa autentičnom arhitekturom. U gradskom jezgru nećete vidjeti ništa što sugeriše da se on od svog nastanka mnogo mijenjao.

Krase ga kaldrmisane i ograničene uličice, a arhitektura je skoro ujednačena unutar gradskih zidina. Briž je uspio da se odupre izgradnji bilo kakvog modernog objekta u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

GLAVNI TRG U BRIŽU, Grote Markt, bio je nekada glavni trgovački centar. Srednjovjekovnom arhitekturom trga dominira simbol Briža, Belfort, zvonik iz 13. vijeka, koji i danas ima 47 zvona, dok je sa suprotne strane Provincial Hof op de Markt, zgrada starog okružnog suda.

Drugi važan trg, koji je ranije bio centar administracije, jeste Burg. Tu se nalazi gradska vijećnica, koja s okolnim gotskim i renesansnim zgradama i glavnim trgom čini istorijski centar zaštićen od strane UNESCO-a.

ODMAH U BLIZINI pruža se i prilika za vožnju predivnim kanalima. Na taj način možete vidjeti grad iz potpuno drugačije perspektive, odnosno mostove, parkove, gradske kule, samostane… Grad se može razgledati i u jednoj od šarmantnih kočija, što će posebno znati da cijene oni romantični.

Najviše gradsko zdanje je impresivna Bogorodičina crkva u kojoj se nalazi kip Madona s djetetom, jedino Mikelanđelovo djelo koje je tokom njegovog života smješteno negdje izvan Italije. Zanimljivost je i zvonik ove crkve, koji je drugi najviši toranj na svijetu sagrađen od cigle.

MEĐU NAJBOLjIM MUZEJIMA ističu se Muzej grada, Muzej dijamanata i palata Gruthuse.

Briž je idealno mjesto za one koji uživaju u malim stvarima. Ovdje se ne dolazi zbog ludog noćnog života ili velikih zabavnih parkova. S druge strane, bezbrojni restorani su oblik zabave koji je ovaj grad usavršio.

Uz to, Briž je jednako romantičan kao i Venecija, pa je idealan za zaljubljene parove.

Istorija

Prve zidine grada podignute su kao zaštita protiv pirata, nakon što je Julije Cezar osvojio galsko pleme Menapijce u prvom vijeku prije nove ere. Postepenim naseljavanjem od 1050. godine, grad je izgubio direktan pristup moru. Briž je dobio gradsku povelju 1128. godine, kada su izgrađene nove zidine i kanali. Oluja 1134. godine je poplavila grad i on je ponovo bio na morskoj obali.

*

USLUGE                                         CIJENE

smještaj  (noćenje sa doručkom)       od      80 KM

piće                                                   od        5 KM

kafa                                                  od        3 KM

gradski prevoz                                 od      2,4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana