Bratislava - centar kulture

Jelena Bjelica
Bratislava - centar kulture

Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke. Ovaj grad oduvijek je bio jedno od kulturnih centara srednje Evrope, pa danas obiluje brojnim kulturno-istorijskim građevinama koje su uglavnom smještene u starom dijelu grada.

Stara Bratislava, duhom i zdanjima, seli vas u davna vremena. U nekom od dvadesetak muzeja možete vidjeti i eksponate iz vremena prije Hrista.

Grad je prirodna međa četiri države: Slovačke sa istoka, Austrije sa zapada, sa sjevera Češke i Mađarske sa juga.

Istorijsko jezgro smješteno je na istočnoj obali Dunava, dok se na zapadnoj smjestio moderni dio grada. Ta dva dijela spojena su mnoštvom mostova.

STARI DIO GRADA nije velik, pa se lako i brzo obiđe. U gradskom dijelu nalazi se dvorac pored kojeg je smješten parlament, Narodna Rada, potom rezidencija predsjednika države, koncertna sala i opera.

Dvorac Bratislavski hrad, iz 10. vijeka, smješten je 100 metara iznad Dunava, a svoj današnji izgled dobio je u 15. vijeku, kada je bio ojačan zbog napada Husita. Mnogi ga zovu "naopačke okrenutim stolom", zbog karakterističnog oblika kula na ivicama dvorca.

Danas se u njemu nalaze kancelarije vlade, a na trećem spratu je dio Slovačkog narodnog muzeja, gdje su izloženi oružje, namještaj i predmeti iz folklorne baštine. Dvorac je jedno od rijetkih mjesta odakle se vide tri države - Austrija, Mađarska i Slovačka.

KATEDRALA SVETOG MARTINA potiče iz 14. vijeka i najistaknutija je gotska građevina u Bratislavi. To je crkva u kojoj je okrunjeno najmanje devet mađarskih kraljeva i osam kraljica, uključujući i Mariju Tereziju. Put kojim su prolazili označen je zlatnim krunama.

Obavezno treba vidjeti i Mihaelov toranj, koji je jedina preživjela osmatračnica iz odbrambenog sistema grada. U tornju se nalazi izložba oružja iz Gradskog muzeja.

U sredini Glavnog trga nalazi se Rolandova fontana, izgrađena 1572. Ovdje se u zimskom periodu održava božićni sajam, ispred zgrade stare vijećnice. Stara vijećnica izgrađena je 1421, a danas je u njoj Gradski muzej, gdje je izloženo mnogo malih kolekcija. Za vrijeme božićnih praznika pred njom se održava božićni sajam. Muzej je otvoren 1868. godine i najstariji je takav muzej u Slovačkoj.

JEDNA OD NAJLjEPŠIH građevina Bratislave je Nadbiskupska palata, smještena na Primacilnom trgu. Na fasadi se može vidjeti 150 kilograma težak željezni "biskupski šešir", a unutra se nalazi prekrasna dvorana ogledala, po uzoru na Versaj. U njoj je Napoleon potpisao Presburški sporazum. Danas se u ovoj palati nalazi zbirka rijetkih engleskih goblena iz 17. vijeka. Ljeti se ovdje održavaju koncerti klasične muzike, a nekada su tu nastupali Mocart, Betoven, List...

Jedna od znamenitosti je i Novi most, bivši Most slovačkog narodnog ustanka, na kojem se na visini od 84 metra nalazi NLO restoran.

BRATISLAVA JE U POSLjEDNjIH nekoliko godina postala veoma popularna turistička destinacija, a naročito je privlačna mladima. Glavni trg pun je tradicionalnih kafića u bečkom stilu, s odličnom ponudom kolača i torti.

Ulice oko Mihaelovog tornja prepune su barova, a tu su i brojni restorani i pabovi. Na Kamenom trgu se nalazi velika šoping zona, a ponuda je veoma bogata.

Smještaj nije teško pronaći, a uz hotele i hostele postoje i "boteli" - brodovi preuređeni u hotele.

Istorija

Prvi pisani pomen grada (Brezalauspurc ili Preslavaspurc) nađen je u salcburškim analima u kojima se pominje bitka između Bavaraca i Ugara, koja se odvila ispred Bratislavskog dvorca 907. godine.

Današnji naziv Bratislava najvjerovatnije potiče iz 1837.

Najstariji nalazi stalnog naselja na ovom području potiču iz perioda oko 5000. prije nove ere. Sloveni su ovdje stigli za vrijeme seobe naroda u 5. i 6. vijeku.

Poslije Prvog svjetskog rata i osnivanja Čehoslovačke u oktobru 1918. grad je postao dio novostvorene države uprkos opiranju njegovih predstavnika. Godine 1989. izbija Baršunasta revolucija kojom je srušena komunistička vlast, a Bratislava postaje glavni grad nove Slovačke Republike.

USLUGE                                                                      CIJENE

Noćenje sa doručkom (hotel sa tri zvjezdice)                       od 80 KM

Ručak                                                                                       od 14 KM

Siti kard (jednodnevni)                                                        20 KM

Vožnja do vrha restorana NLO                                             13 KM

Vožnja autobusom                                                            od 1,4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana