Bormio – raj u srcu Alpa

Jelena Bjelica
Bormio – raj u srcu Alpa

Skijališta u Italiji omiljena su destinacija iskusnijih skijaša, jer imaju dovoljan broj strmih i zahtjevnijih ski-staza. Tako je i Bormio pravi izbor za vrhunske skijaše, ali i za ostale ljubitelje zimskih sportova.

To je mali alpski grad u Italiji sa svega 5.000 stanovnika, ali opet dovoljno velik da ponese epitet modernog ski-centra sa vrhunski opremljenim i tehnički besprijekornim stazama.

BORMIO NUDI MNOŠTVO sportskih aktivnosti i ljeti i zimi pa tako ovdje možete uživati u ekstremnim ali i manje ekstremnim sportovima, dok će vas gastronomska ponuda sigurno oduševiti. Zbog velikog broja crvenih i crnih staza, Bormio je svakako preporuka za iskusne skijaše.

Grad se nalazi unutar regije Alta Valtelina, u samom srcu Alpa na nadmorskoj visini od 1.225 metara.

Bormio ima ski-centar koji se bez pretjerivanja može nazvati "ski-carstvo" - tu su sjajne skijaške staze, blagodeti termalnih kupatila i ostali sadržaji za odmor i relaksaciju koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Smješten je na 1.225 metara nadmorske visine, u srcu središnjih italijanskih Alpa. Mjesto je okruženo sa tri oštra masiva.

SKIJALIŠTE JE SMJEŠTENO na brdu i na njega se može popeti pomoću dvije gondole. Skijaške staze koje Bormio nudi, svakako su nezaboravan doživljaj. Njihova ukupna dužina je 78 kilometara. Staza za skijaško trčanje duga je 55 kilometra, teške staze 13 kilometara, lake staze 27,  dok je staza srednje težine duga 38 kilometara.

Neke od osnovnih karakteristika ovog skijaškog centra su i 80 odsto sunčanih dana u sezoni, obilne snježne padavine, prekrasni pejzaži, vrhunski pripremljene staze.

Duga sezona, od decembra do maja, omogućena je visinom alpskih vrhova, količinom padavina i samim skijalištima koja dostižu i do 2.900 metara nadmorske visine.

Od vrha moguće je krenuti stazom Stela Alpina, a zatim se  poslije pređenih oko 1.000 metara visinske razlike uključiti na poznatu stazu, koja je dom utrka Svjetskog kupa, stazu Stelvio. Tom stazom, s vrlo brzim i strmim dijelovima moguće je doći do samog grada. U Bormiu će uživati i oni koji vole snoubording jer je specijalno za potrebe tog sporta napravljen zabavni park.

BORMIO JE DANAS mjesto sa pregršt barova, modernih termalnih banja, restorana, noćnih klubova i bioskopa.

Na samom vrhu skijališta, u sklopu velike gondole, nalazi se restoran, gdje je hranu moguće jesti na otvorenom, na terasi.

Bormio, poput cijelog regiona, veoma drži do gastronomije, tako da ćete ovdje naići na mnogo autohtonih vrsta sireva i sličnih proizvoda visokog kvaliteta.

Smještaj u Bormiu nije teško pronaći, jer su tu mnogi apartmani, vile, kuće i hoteli. Većina hotela ima vlastiti bazen, saunu i termalne kupke, koji su savršeni za opuštanje poslije skijanja.

Istorija

Bormio je jedno od najboljih italijanskih ski-odmarališta, koje je postalo poznato 1985. godine kada je bilo domaćin Svjetskog šampionata u alpskom skijanju.  Zahvaljujući svojim termalnim kupatilima, grad je dugo vremena turistička atrakcija, a u njega su uglavnom dolazili pripadnici aristokratije.

USLUGE                                                                     CIJENE:

noćenje sa doručkom                                                   od 90 KM

pica                                                                           od    10 KM

sok                                                                             od      4 KM

topla čokolada                                                          od      4 KM

kafa                                                                         od      2 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana