Bled - alpski biser

Danijela Stokanić
Bled - alpski biser

Bled, nestvarno lijep zimi, sa često zaleđenim jezerom, prirodnim ljepotama, istorijskim znamenitostima i udobnim hotelima predstavlja jednu od najznačajnijih slovenačkih turističkih atrakcija.

Smješten nadomak austrijske granice u podnožju Julijskih Alpa, smatra se alpskim biserom. Tu se smaragdna šuma ogleda u modroj površini vode, iznad koje se nadvijaju bijeli planinski vrhovi oivičeni nebeskim plavetnilom. Čudesna, raskošna, pitoma, ali istovremeno i uzbudljiva scenografija odiše romantikom.

Čuveni slovenački pjesnik France Prešeren, Bled i njegovu okolinu opisao je u jednoj rečenici - "Ne postoji u Kranjskoj ljepši kraj, ko s okolinom ovaj, što liči na raj".

Među najvećim atrakcijama na Bledu svakako je jezero koje ima i ljekovita svojstva. Na sredini jezera nalazi se ostrvce i crkva posvećena Bogorodici. Mještani vjeruju da će sreća pratiti bračni par ako mladoženja uoči vjenčanja iznese nevjestu preko 99 stepenica koje vode do crkve.

Tokom ljeta površina vode u Bledskom jezeru dostigne 24 stepena Celzijusa, pa je idealno za kupanje. Tokom zime jezero zamrzne, pa se na njemu organizuje klizanje.

Takođe vrlo popularan je i Bledski dvorac, koji se nalazi na strmoj stijeni, odnosno 130 metara iznad Bledskog jezera. Priča o dvorcu počinje još u desetom vijeku, a danas je nezaobilazna atrakcija, jer se s njega pruža prelijep pogled na jezero i okolinu.

Sa dvorca se vidi čuvena "Vila Bled". Naime, na mjestu gdje se danas nalazi hotel "Vila Bled", kralj Aleksandar Karađorđević je 1922. kupio dvorac koji je prethodno gradio austrijski vojvoda Ernest Vindišgrac. Kralj je dvorac preimenovao u Suvobor, a Bled proglasio svojom ljetnom rezidencijom.

Bled je, između ostalog vazdušna banja s termalnom vodom, čiji su izvori na sjeverozapadnom dijelu jezera. Svjež vazduh i raskošna priroda prava su blagodet za pješake, zato je planinarenje jedna od najrasprostranjenijih aktivnosti.

Uz manji napor može se dolinom Save Bohinjke lako stići do tridesetak kilometara udaljenog Bohinjskog jezera, potom vratiti preko idealnih terena na visoravni Pokljuka. Ali tu su i staze put Mojstrane, Jesenica ili Radovljice.

Još od vremena Karađorđevića ovdje postoje tereni za golf, tu su potom teniski tereni, a na jezeru se, naravno, može veslati, plivati ili pecati riba.

Istorija

Po propasti slovenskih država u desetom vijeku Bled ulazi u državu Karla Velikog. Prvi put se spominje 1004. godine, kada ga Henrik Drugi Sveti dodjeljuje kao feud briksenskom biskupu Albuinu. Biskupi prodaju Bled 1858. vlasniku jaseničke željezare. Zatim 1937. godine Bled dolazi u državne ruke. Za vrijeme Drugog svjetskog rata na Bledu se nalazi sjedište vojne i civilne uprave Trećeg rajha. Ono što je danas poznato kao Bled, nastalo je kada su sela Grad, Mlino, Rečica, Zagorice i Želeče, zbog ekonomije i turizma, utopila u gradić. Zvanično Bled dobija status grada 1960.

Usluge                                     Cijene

Piće                                         5 KM

Ručak                                       20 KM

Smještaj                                  50 KM

Taksi                                       3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana