Blago drevne Srbije

Jasmina Perišić
Blago drevne Srbije

Bogata istorija i skriveni svijet drevnih civilizacija i danas su možda najjači aduti u turizmu.

 Nalazištima starih civilizacija, srednjovjekovnih gradova i manastira svjedoče da je Srbija skrivena riznica istorijskog blaga. Evo i nekih znamenitosti Srbije koje bi trebalo posjetiti.

Lepenski vir

Najstarije evropsko urbano naselje iz doba neolita smješteno je na desnoj obali Dunava, u Đerdapskoj klisuri. U vrijeme izgradnje hidroelektrane (1965-1970) otkriveno je ribarsko i lovačko naselje. Tokom iskopavanja pronađeno je sedam naselja i 136 objekata, stambenih i sakralnih, za koje se ispostavilo da su izgrađeni u periodu od 6500. do 5500. godine prije naše ere.

Selo Sirogojno

Staro selo je zapravo muzej na otvorenom, drvene i kamene građevine svjedoče o prošlim vremenima i bile su tipične u ovom kraju Srbije, okolini Zlatibora. Zgrade su autentične i namještene kao u staro doba i posjetioci imaju osjećaj da su u staroj civilizaciji.

Trajanov most i Trajanova tabla

Rimski imperator Trajan početkom drugog vijeka naredio je da se izgradi put kroz Đerdapsku klisuru i most do tada neviđenih razmjera sa namjerom da pređe rijeku Dunav i pokori Dačane. Prilikom preuzimanja vlasti Trajan je rekao: "Biću poštovan kada Dakiju učinim rimskom provincijom i kada Dunav i Eufrat pređem preko mosta". Svečano je otvoren 105. godine. Prvi most ikada podignut na donjem Dunavu, koji je na tom mjestu, u blizini Kladova, bio dug 1.097,5 m i širok oko 800, cijeli milenijum važio je za najduži most ikada sagrađen. Završen je za samo dvije godine.

Viminacijum

Najveći amfiteatar na Balkanu, koji bi fascinirao i stanovnike starog Rima. Vojni logor i grad nastao je u prvom i trajao do početka sedmog vijeka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a razorili su ga Atilini Huni 441. godine. Obnovljen je kao vojno utvrđenje 535. godine za vrijeme Justinijana Prvog. Amfiteatar je imao čak 12.000 mjesta.

Manastiri

Ljepota, vrijednost i značaj srpskih manastira je izuzetna. Posebno se izdvaja freska Bijelog anđela u manastiru Mileševa. Kada je iz Evrope poslat prvi satelitski signal u vasionu 1962. godine u "paketu dostignuća Zemljana" bile su slike čovjekovog osvajanja Mjeseca, Kineskog zida i freska Bijelog anđela. Vjerovalo se da će se u vasionu poslati poruka mira, ljubavi i razumijevanja.

Usluge                                                    Cijene u KM

Hotel                                                      60-120

Hrana za dan                                             20

Ulaz u muzeje                                           5-8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana