Beograd - grad dobre zabave

Jelena Bjelica
Beograd - grad dobre zabave

Glavni grad Srbije sa svojih oko dva miliona stanovnika predstavlja metropolu koja se svakim danom širi sve više.

Pored odličnog noćnog života, pažnju turista privlače i kulturno-istorijski spomenici, Kalemegdanski park, Knez Mihailova ulica...

ISTORIJSKI DIJELOVI I ZGRADE Beograda su najveće gradske turističke atrakcije. One uključuju Skadarliju, Narodni muzej, obližnje Narodno pozorište, Zemun, Trg Nikole Pašića, Milošev konak, Konak kneginje Ljubice, Terazije, Studentski trg, Kalemegdan, Knez Mihailovu ulicu, Dom Narodne skupštine, Hram Svetog Save i Stari dvor.

Pored ovoga, postoje mnogi parkovi, spomenici, muzeji, kafići, restorani i prodavnice i to sa obje strane rijeke Save.

Trg Republike, Knez Mihailova ulica i Kosančićev venac
su "strogi" centar i široka pješačka zona. Za većinu turista to je prva destinacija koju obilaze po raspakivanju kofera. Trg važi za omiljeno mjesto za sastajanje, pa stranci dok ispijaju piće u nekom od brojnih kafića, osim u arhitekturi, uživaju posmatrajući Beograđane koji se tu okupljaju.

Beograd ima dva dvorska kompleksa - gradski, koji čine Stari i Novi dvor, i dedinjski, koji uključuje Kraljevski i Beli dvor.

BEOGRADSKA TVRĐAVA predstavlja gradsko utvrđenje oko kojeg se razvio današnji Beograd. Danas je svojevrsni muzej prošlosti prestonice i sa Kalemegdanskim poljem čini kulturno-istorijsku cjelinu. Kalemegdan važi za najpoznatiji beogradski park koji je oaza za opuštanje.

Kompleks Skadarlije obuhvata Skadarsku ulicu od Bulevara despota Stefana do Dušanove, zatim Zetsku, Siminu, Gospodar Jevremovu i ulicu Strahinjića bana od ugla Francuske do Skadarske. Ovaj dio grada ranije je bio poznat kao sastajalište umjetnika, novinara, uglednih ličnosti i boema sklonih kafanskom životu.

Hram Svetog Save smješten je u jednom od najljepših dijelova prestonice. Važi za remek-djelo crkvene arhitekture. Sa raskošno uređenim parkom i Narodnom bibliotekom Srbije u neposrednoj blizini čini ambijentalnu cjelinu na kojoj bi Beogradu pozavidjele i mnoge bogatije metropole.

BEOGRAD NEMA MORE, ali zato ima Adu Ciganliju. Na rijeci Savi, svega četiri kilometra od centra grada, smješteno je ovo poluostrvo. Obrasla gustom listopadnom šumom, prošarana proplancima i livadama, Ada je veoma brzo zauzela poziciju najvećeg, najljepšeg i najposjećenijeg kupališta i odmarališta Beograđana.

Istorija

Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, 4.800 godina prije nove ere. Sam Beograd osnovali su Kelti u 3. vijeku prije nove ere, prije nego što je postao rimsko naselje Singidunum. Glavni grad Srbije je od 1403. godine. Despot Stefan Lazarević premjestio je prestonicu u Beograd, sagradivši impozantnu tvrđavu, koja je srušena u austrijsko-turskom ratu.

USLUGE                                              CIJENE

Prenoćište                                     od 40 KM

Gradski prevoz                               od  1 KM

Kafa                                                   od 2 KM

Sok                                                     od 2 KM

Brza hrana                                        od 4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana