Belek - oaza luksuza

Jelena Bjelica
Belek - oaza luksuza

Sa 300 sunčanih dana u godini, kristalno bistrom toplom vodom i izuzetno čistim plažama, sa više od 50 ekskluzivnih hotelskih kompleksa sa pet zvjezdica gradić Belek se tek zahuktava u borbi za titulu najboljeg ljetovališta u Turskoj.

Belek je jedan od najpoznatijih turističkih centara na Mediteranu, a naročito je poznat po luksuznim hotelima. Osim luksuznih hotela, odlikuju ga i prirodne ljepote, a na tom području postoji oko 30 endemskih vrsta biljaka i mnogo vrsta ptica, a jedna rijetka vrsta sove postala je i simbol Beleka.

VEĆINA HOTELA IMA privatne plaže, tako da neki posjetioci nijednom ne kroče van kompleksa. Grad obiluje raskošnom mediteranskom vegetacijom i prelijepim plažama. Dobra pozicija Beleka, koji se nalazi u blizini brojnih istorijskih lokaliteta (Aspendos, Perge, Side), omogućava ljubiteljima antičke kulture bogat sadržaj.

Priča o Beleku, međutim, nije priča o istoriji, kulturi ili tradiciji. To je priča o prefinjenim oazama luksuza i ekstravagancije - hotelima koji su među najboljima u svijetu, a svakako najbolji u Turskoj.

BELEK PREDSTAVLjA KOMBINACIJU drevnog i savremenog, a spoj istorijskih mjesta, prelijepe plaže, golf tereni, zdrava klima, prirodne ljepote mora i planine, luksuzni hoteli, restorani i kafići privlače podjednako i mlade i stare.

Glavna atrakcija u Beleku su golf tereni. Na njima se mogu okušati i profesionalci i početnici u ovom sportu. Belek je najveći i najvažniji golf centar u Turskoj, pa nije nikakvo čudo što ovdje dolaze zaljubljenici u golf iz svih krajeva svijeta.

POSTOJI NEKOLIKO ATRAKCIJA u Beleku i njegovoj okolini koje obavezno treba vidjeti ako vas put dovede u Belek. Jedna od njih su Kursunlu vodopadi. Smješteni su u prelijepoj borovoj šumi i dom su za više od stotinu ptica.

Skrivena pećina, koja se nalazi na zadnjoj strani vodopada, popularno je i savršeno mjesto među izletnicima, ali i šetačima. Ovaj vodopad jedna je od pritoka rijeke Aksu, a odlikuje ga izuzetna ljepota.

U BLIZINI BELEKA nalazi se veliki amfiteatar Aspendos, koji i danas može da primi više od 7.000 gledalaca.

Termesos, koji se nalazi u blizini je najočuvaniji drevni grad i jedno od najspektakularnijih istorijskih mjesta Turske. Smješten je na visini od 1.000 metara iznad nivoa mora, a u potpunosti je napušten između petog i sedmog vijeka, vjerovatno zbog zemljotresa i udaljenosti.

Istorija

Iako je Belek danas novo, moderno turističko naselje smješteno tridesetak kilometara od Antalije, njegova istorija seže u četvrti vijek prije nove ere.

Tadašnjoj oblasti Belek ime su dali njeni stanovnici koji su došli sa grčkog ostrva Krita. Belek je u početku naseljavalo samo sedamdesetak porodica, a kasnije je naseljen uglavnom ljudima sa Kipra i iz Bugarske.

USLUGE                                                   CIJENE:

Desetodnevni boravak (all inclusive)          od 1.200 KM

Kafa od 2 KM                                            Sok od 4 KM

Kebabod                                                     8 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana